В крайна сметка iPod беше междинно устройство, няма да е последното

IPod отиде в рая на развлекателните устройства и малцина ще го скърбят, не защото някога е бил недолюбван, а защото повечето хора смятат, че вече е мъртъв.

Колекционерите на технологии, родителите, които го нарекоха опция за предварително телефониране за деца, и наистина всеки, привлечен от идеята за iPhone без реална телефонна услуга (чакайте, това звучи страхотно), са били заети с изчерпването на най-новите запаси.

Но на практика, iPod touch, последният останал модел, е преустановен, преустановен и преустановен в полза на по-скъпи продукти. Apple не показва никаква милост по този начин.

Съобщението му неизбежно предизвика плитка вълна от спомени за първоначалното пристигане на iPod на сцената, докато интернет все още беше твърдо на въпроса си “за какво става въпрос?” месечен цикъл; неудобна средна фаза на разочарования при набиране, буферирани видеоклипове и най-лошото от всичко, блогове. Сега наричаме това Web 1.0 и честно казано не е чудно, че музикалната индустрия е загубила потенциала си.

Поглеждайки назад повече от 20 години (iPod е представен от съоснователя на Apple Стив Джобс през октомври 2001 г.), е поразително колко ограничено изглежда изобретението на Тони Фадел.

Подобно на грамофона Dansette и Sony Walkman преди него, това беше най-добрият връх на преносимостта, да, но всичките му предимства бяха представени на език от стария век. Стерилно изглеждащо устройство, „размерът на тесте карти“, както каза Джобс, първият iPod може да съхранява 1000 песни, като това число се предлага като безкрайност в контекста на музикалните колекции на повечето хора; Джобс, подобно на iTunes, използваха думата „библиотека“.

Показаха ми iPod в началото на 2002 г. и си спомням, че бях объркан. Лесно притежавах над 1000 песни, ако включите специалните бутони за прескачане на песни и CD сингъла B-страна, но кога ще имам нужда от тях всички с мен? През повечето време слушах Destiny на Zero 7 на повторение.

Първите iPod нямаха директна връзка с интернет. Музикалните файлове бяха прехвърлени чрез кабел от вашия компютър. Удивително, нали? Днес, ако домакинът на домашно парти пускаше музика от своята преносима версия на iTunes, това би изглеждало странно. През 2002 г. това е материалът на първите потребители.

Това беше време, когато притежаването и изграждането на музикална колекция беше основна дейност, време, когато „размерът на тесте карти“ трябва да звучи като брилянтна аналогия. Беше време, когато шумът на събитието за представяне на продукти на Apple все още не беше настроен.

евентуален наследник

Но докато iPod изигра основна роля в ускоряването на срива на продажбите на физическа музика, който се случваше по това време, се оказа, че е технология между: добро десетилетие (в най-добрия случай) и друго за късмет. Тази забележителност от 2000-те години преодолява разликата между списъка от CD Walkmans, Sony MiniDiscs и MP3 плейъри от началото на 90-те години на своя собствен наследник, iPhone.

Най-революционното устройство на Джобс включваше функциите на iPod, елиминирайки необходимостта от носене на второ тесте карти. Цялата практика на закупуване и изтегляне на песни от iTunes беше на ръба на изчезване, замъглена с пристигането на абонаменти за поточно аудио. Притежанието на музика вече е нишова дейност. Това е новост, предоставена от промоции като Record Store Day, а не навик за пазаруване, възпитан в детството и вкоренен с помощта на пакети за заплащане на тийнейджъри.

Бих могъл да изпитам носталгия (отново) за това какво е загубила музикалната култура и да поздравя какво е спечелила в резултат на това, но това е онзи 20-годишен период за вече несъществуващия iPod, с по-малко от половината от него на слънце, това изглежда най-много уместно тук..

Какъв е еквивалентът на iPod от началото на 2020 г.? Кой от настоящите ни ентусиазъм ще изглежда особено мрачен през 2042 г., не точно фалшива зора, а врата към по-пълна промяна? Какво ни вълнува сега, когато Generation Alpha ще се справи с местното самодоволство?

Има очевидни предположения. Всяка форма на технология на дисплея изглежда е пълна с еволюция отначало, въпреки че ние винаги казваме това. Дали промяната е значителна е друг въпрос. Интелигентният дом е заседнал в непостоянен край, в който дълго обещаната перспектива за свързан хладилник на самообслужване тепърва ще дебютира в кухнята на най-добрия ви приятел. Технологията за носене също очевидно се нагрява.

Малко хора използват Apple Watch като де факто iPhone, поне от време на време, но изглежда по-вероятно функциите на часовника да бъдат достъпни чрез предстоящите Apple Glasses (не официалното име) и часовника, вместо да заменят iPhone. , той ще бъде заменен сам.

Разбира се, сливането между нашите офлайн и онлайн среди чрез приложения за разширена и виртуална реалност вероятно все още е в начален стадий, както в дома, така и извън него, и е готов да предефинира нашите концепции за медиите отново.

инвестиции в ябълка

Мета залага фермата на Facebook върху метавселената, която се трансформира от оскъдното си и невежо съществуване днес във вездесъща технология, която е невъзможно да се заобиколи в работата и социалния ни живот. Но докато нейният главен изпълнителен директор Марк Зукърбърг постави виртуално знаме, като ребрандира Facebook като Meta, Apple също има поглед върху метавселената, като шефът Тим ​​Кук каза през януари, че компанията вижда „много потенциал в това пространство“ и “инвестира съответно”.

Когато Linden Labs, създателят на виртуалния свят Second Life, бета тестваше своята алтернативна реалност, подобна на метавселена, преди 20 години, вероятно смятаха, че бъдещето също ще дойде по-рано, отколкото по-късно. Но, с уважение, Linden Labs не беше Apple.

Втората по големина компания в света към момента на писане на тази статия забележително показа вида зрялост, на която другите могат само да завиждат, като напълно се отклонят от собствеността върху платформите за социални медии. Не ти трябват. Има хардуер, има екосистема.

Той също така има умение да наименува неща, iPod е чудесен пример. Метавселената, от друга страна, носи отвратителния удар на „информационната супермагистрала“. Ако Apple промени името си в процеса на следващата си кандидатура за световно господство, само това ще бъде ценен принос.

Add Comment