Затлъстяването може да отслаби защитата на ваксината; Неваксинираните пациенти с Omicron са изправени пред вариант на риск – PharmaLive

(Ройтерс) – Следва обобщение на някои скорошни проучвания за COVID-19. Те включват изследвания, които изискват допълнително проучване, за да потвърдят констатациите и които все още не са сертифицирани от партньорска проверка.

Затлъстяването може да отслаби защитата на ваксината при никога заразените

Тежкото затлъстяване може да отслаби ефективността на ваксините срещу COVID-19 при тези, които никога не са били заразени с коронавирус, според малко турско проучване.

Сред тези в проучването без предишна инфекция със SARS-CoV-2, които са получили ваксината Pfizer (PFE.N)/BioNTech, пациентите с тежко затлъстяване са имали нива на антитела повече от три пъти по-ниски от тези с нормално тегло. Сред получателите на CoronaVac (SVA.O) на Sinovac Biotech, тези с тежко затлъстяване и без анамнеза за предшестваща инфекция са имали нива на антитела 27 пъти по-ниски от хората с нормално тегло, според данните, представени тази седмица на Европейския конгрес по затлъстяване в Маастрихт, Холандия. . За сравнение, при 70-те доброволци с предишна коронавирусна инфекция нивата на антителата са сходни при хора със и без тежко затлъстяване.

За проучването изследователите сравняват имунните реакции към ваксини при 124 доброволци с тежко затлъстяване, дефинирано като индекс на телесна маса от 40 или повече, и 166 индивида с нормално тегло (ИТМ под 25). Общо 130 участници са получили две дози иРНК ваксина на Pfizer/BioNTech, а 160 са получили две дози от инактивираната вирусна ваксина на Sinovac.

Докато две дози от ваксината Pfizer/BioNTech „могат да предизвикат значително повече антитела от CoronaVac при хора с тежко затлъстяване… необходими са повече изследвания, за да се определи дали тези по-високи нива на антитела осигуряват по-голяма защита срещу COVID-19“, каза ръководителят на изследването Волкан Демирхан Юмук от Истанбул. се казва в изявление на университета.

Неваксинирани пациенти с Omicron, изложени на риск от варианти

Инфекцията с варианта на коронавирус Omicron може значително да подобри способността на имунната система да се защитава срещу други варианти, но само при хора, които са били ваксинирани, установиха южноафрикански изследователи.

При неваксинирани хора инфекцията с Omicron осигурява само “ограничена” защита срещу повторно заразяване, съобщиха в петък в Nature. При 39 пациенти, които са имали инфекции с Omicron, включително 15, които са били имунизирани с ваксини от Pfizer/BioNTech или Johnson & Johnson (JNJ.N), изследователите измерват способността на имунните клетки да неутрализират не само Omicron, но и предишни варианти. Средно 23 дни след началото на симптомите на Omicron, неваксинираните пациенти са имали 2,2 пъти по-малко неутрализация на първата версия на варианта Omicron в сравнение с ваксинираните хора, 4,8 пъти по-малко неутрализация на втората подлиния на Omicron, 12 пъти по-ниска делта неутрализация, 9,6 пъти по-ниска неутрализация на бета варианта и 17,9 пъти по-ниска неутрализация на родителския щам SARS-CoV-2. Разликата в имунитета между ваксинираните и неваксинираните индивиди “е притеснителна”, казаха изследователите.

„Особено след като имунитетът намалява, неваксинираните индивиди след инфекция с Omicron вероятно имат лоша кръстосана защита срещу съществуващи и евентуално нововъзникващи варианти на SARS-CoV-2“, казаха те. „Последствието може да бъде, че инфекцията с Omicron сама по себе си не е достатъчна за защита и ваксинацията трябва да се направи дори в райони с високо разпространение на инфекцията с Omicron, за да се предпази от други варианти.

Различните ваксини предпазват добре от тежък COVID-19

Докато иРНК ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna (MRNA.O) генерират по-високи нива на антитела за защита срещу инфекция със SARS-CoV-2, ваксината на AstraZeneca, базирана на вирусен вектор (AZN.L) осигурява еквивалентна защита срещу хоспитализация и смърт от COVID – 19, според преглед на десетки проучвания.

Група от експерти в Югоизточна Азия прегледа 79 предишни проучвания за проучване, финансирано от AstraZeneca. И двата вида ваксини са били повече от 90% ефективни срещу хоспитализация и смърт, казаха участниците в доклада, публикуван в Research Square преди партньорска проверка. „Високото ниво на антитела, образувани след ваксинация срещу COVID-19, често се тълкува като ефективност на ваксината. Сега разбираме, че докато първоначалните нива на отговор на антителата могат да варират между ваксините, тяхната способност да предотвратяват хоспитализация или смърт от COVID-19 е еквивалентна“, член на панела д-р Ерлина Бурхан и специалист по белодробни заболявания от Университета на Индонезия. .

Спринцовките, използвани за прилагане на дози от ваксината срещу коронавирусната болест на Pfizer-BioNTech (COVID-19), са изложени в контейнер за остри предмети в бустер клиника за деца на възраст 12-17 години в Лансдейл, Пенсилвания, САЩ, на 9 януари 2022 г. REUTERS/ Хана Бейер

Говорител на участниците в панела каза, че констатациите предполагат, че вземащите решения трябва да използват всеки тип ваксина, който е достъпен и оптимален за тяхната местна ситуация, и че хората, които имат избор на ваксина, трябва да знаят коя от тях могат да получат по-бързо, е по-добра.

Отделно проучване, публикувано в Nature Communications, установи, че докато инжекциите с иРНК на Moderna осигуряват малко по-голяма защита срещу коронавирусна инфекция от ваксината Pfizer/BioNTech, „няма разлика в ефективността на ваксината при защита срещу хоспитализация, приемане в интензивно отделение или смърт/хоспис прехвърляне.

Щракнете, за да видите графика на Reuters за ваксините в процес на разработка.

Информация от Нанси Лапид; Редактирано от Бил Беркрот

Нашите стандарти: принципите на Thomson Reuters Trust.

Add Comment