Инфекцията с COVID-19 има повече от 50 дългосрочни ефекта

МАДРИД, Испания — Клиничният опит в справянето с COVID-19 от различни гледни точки, резултатите, получени от различните терапевтични възможности и най-вече, предизвикателствата, породени от новата реалност в здравеопазването — дългия COVID — бяха централната тема на скорошно дебат на VII Международен конгресен конгрес на Испанското дружество по прецизно здравеопазване.

В този форум, озаглавен Прецизно здраве: професионален дебат за COVID-19, д-р Майка Гонсалес, специалист по микробиология и експерт по медицина за управление на възрастта в Университета на Гранада, прегледа най-новите данни за продължителен COVID-19. „Според последните данни, 9 от 10 пациенти с COVID-19 (87%), изписани от болница, изпитват поне един симптом 60 дни след началото на заболяването, като 32% съобщават за един или два симптома, а 55% – с три или повече. , повече от 50% от симптоматичните случаи имат поне един симптом на заболяване 1 година след заразяването.”

Друго проучване установи, че 12,8% от заразените участници в проучването все още имат задух след 6 месеца, дори и при липса на диагноза пневмония, добави Гонсалес.

Изследванията по тази тема също хвърлят светлина върху основните рискови фактори за развитие на продължителен COVID. „На първо място, полът, възрастта и дори броят на симптомите“ са рискови фактори, каза Гонсалес. „Следователно жените и хората на възраст между 40 и 54 години са по-склонни да имат продължителен COVID. Известно е също, че колкото по-тежко протича острата болест, толкова по-голям е броят на симптомите, които се появяват след заразяване.

„Имането на индекс на телесна маса, равен или по-голям от 25, отчитане на три до седем симптома на COVID-19 в острата фаза и пациенти с повече от пет симптома през първата седмица от заболяването са фактори, свързани с предразположението към продължително срочно заболяване. COVID. Всичко това създава здравословен проблем, който несъмнено ще бъде голямо предизвикателство оттук нататък“.

Гонсалес подчерта, че проучванията показват, че има повече от 50 дългосрочни ефекта от COVID-19, като най-разпространените са умора (58%), главоболие (44%), нарушения на вниманието (27%) и косопад (25%) . ).

Сред всички изследвания, проведени по този въпрос, Гонсалес подчерта проучване, публикувано през януари, което според него е едно от най-подходящите до момента, „защото се задълбочава в патофизиологичните обстоятелства, които са в основата на симптомите на всички нива, нещо, което ние направили не е напълно известно досега.

„Например, диспнея, хипоксия, умора, помътняване на „земното стъкло“ и белодробна фиброза са доказано, че се дължат на увреждане на белодробния паренхим. [primarily] медиирано от вируса и вторично от имунологично микроваскуларно увреждане. От друга страна, на сърдечно-съдово ниво една година след преодоляване на COVID-19 могат да възникнат до 20 сърдечно-съдови състояния. Това ни позволява да предвидим, че тези пациенти ще бъдат важно търсене в здравните системи през следващите години”.

Микробиом и блуждаещ нерв

По отношение на храносмилателната и чревната система Гонсалес изтъкна неизвестен досега механизъм: участието на блуждаещия нерв и чревната микробиота.

„Има проучвания, които предполагат модел на персистираща или повтаряща се виремия при някои пациенти, причинявайки клиничен ход на неспецифични симптоми, свързани с лични ограничения“, каза той. „Това може да ни накара да помислим за възможността вирусът да има резервоар на това ниво. По същия начин, текущите изследвания сочат възможното засягане на блуждаещия нерв като причина за проявите на продължителен COVID. Не забравяйте, че този нерв свързва мозъка и стомашно-чревния тракт, в допълнение към контролирането на сърдечната честота, производството на пот и рефлекса на запушване.”

В своя анализ на това пилотно проучване, проведено от група испански изследователи, Гонсалес коментира, че две трети (228) от 348 участници имат поне един симптом, предполагащ дисфункция на блуждаещия нерв. При по-нататъшна оценка на тези 228 пациенти, при първите 22 субекта с дисфункция на блуждаещия нерв, 20 са жени със средна възраст 44 години.

„Проучването също така отразява, че най-честите симптоми, свързани с дисфункция на блуждаещия нерв, са диария (73%), тахикардия (59%), виене на свят (45%), дисфагия (45%) и дисфония (45%); 86% от пациентите са имали три различни симптома, свързани с дисфункция на блуждаещия нерв. Шест от 22-ма пациенти са имали нарушение на блуждаещия нерв на шията, което се появи на ултразвук, включително удебеляване на нерва и леки възпалителни реактивни промени”, отбеляза той.

Друг важен факт от това изследване е, че 10 от пациентите са имали необичайни дихателни модели и намалено максимално инспираторно налягане, което според Гонзалес показва слабостта на дихателните мускули, свързани с блуждаещия нерв. “Седемдесет и два процента също са имали орофарингеална дисфагия или затруднено преглъщане, а осем пациенти са показали намалена или нарушена способност да преместват храната от хранопровода към стомаха и киселинен рефлукс.”

Рецепта: Упражнение

На същата конференция д-р Уилсън Мартинес, специалист по спортна и тренировъчна медицина, разгледа ролята на физическите упражнения за възстановяването на хора, които са страдали от COVID-19. „Трябва да се отбележи, че много пациенти с лек или тежък COVID-19 не се възстановяват напълно и имат голямо разнообразие от хронични симптоми в продължение на месеци или седмици след инфекцията, които често са неврологични, когнитивни или психиатрични по природа. Това е, което е известно като пост-COVID-19 синдром, докладван от между 10% и 20% от пациентите”.

В своята презентация, Стойността на упражненията при пациенти след COVIDМартинес прегледа най-новите проучвания, които показват връзката между упражненията и ползите за здравето като цяло и срещу SARS-CoV-2 и неговите последствия в частност. „В тези изследвания, каза той пред публиката, се говори за екзеркини, разбиране под тях на веществата, които се произвеждат или генерират с практиката на физическа активност (включително хормони и метаболити) с ползи за здравето на различни нива. Има разнообразен репертоар. на ексеркини в системното кръвообращение, а е известно, че колкото по-голям е интензитетът и импулсът, с който се изпълнява упражнението, ако се прави правилно, тези ексеркини се проявяват по по-положителен начин”.

В контекста на COVID-19 Мартинес обясни това положително въздействие, „като вземе предвид, че SARS-CoV-2 засяга рецептора на ангиотензин-конвертиращия ензим-2, а това от своя страна предполага появата на фиброза, възпаление, вазоконстрикция, намалена неврогенеза, и сърдечно-съдови увреждания. Това активиране на поредица от съдови сигнални вериги, което се случва при упражнение, дава възможност да се противодейства на голяма част от симптомите на синдрома след COVID-19, действайки в известен смисъл като полипил.

Посочвайки потенциалните ползи от упражненията при синдрома след COVID-19, Мартинес подчерта, че има подобрение в психологическия компонент, тъй като намалява стреса, което се изразява в подобряване на настроението и чувството за благополучие.

„На неврологично ниво стимулира пластичността на мозъка, подобрява когнитивните способности, намалява алостатичното натоварване и оптимизира качеството на съня“, обясни той. „Що се отнася до сърдечно-съдовата система, възниква ангиогенеза, подобряване на съдовата система и сърдечно-съдовата функция, понижаване на кръвното налягане, нормализиране на дисавтономията и особено повишаване на митохондриалната биогенеза.

„В дихателната система намалява диспнеята и подобрява консумацията на кислород и белодробната функция. В мускулите подобрява толерантността към упражнения, повишава мускулната сила и мускулната маса, с по-добра интрамускулна координация. Във връзка с имунната система, той намалява възпалителните цитокини и увеличава противовъзпалителните цитокини, като цяло подобрява имунната функция”, продължи Мартинес.

основна силова тренировка

Мартинес подчерта, че не е известно лекарство, което да доведе до всички тези ползи. „За съжаление не сме научени или свикнали да предписваме упражнения. Въз основа на всички тези доказателства е очевидно, че те трябва да бъдат включени в превенцията и подхода не само на COVID-19 и след COVID-19, но и като цяло, за грижа за сърдечно-съдовото и метаболитното здраве, както за предотвратяване на заболявания, така и като помощно средство при много патологии.”

По отношение на това какъв вид дейност се препоръчва най-много при тези пациенти, Мартинес посочи, че „има достатъчно доказателства, които предполагат, че адаптираните и контролирани тренировки с аеробни упражнения и упражнения за сила на резистентност могат да бъдат ефективна мултисистемна терапия за пост-COVID-19 синдром . ”.

В този смисъл Мартинес подчерта необходимостта от оценка на важността на силовите тренировки. „Въпреки че голяма част от населението практикува аеробна активност, процентът намалява, когато става въпрос за силови упражнения, особено сред жените, тъй като те го свързват с риска от излишно изграждане на мускули. В случай на пост-COVID-19 това обучение е от съществено значение, тъй като един от най-тревожните признаци на този синдром е загубата на мускулна маса.

„Необходими са малко повече изследвания в тази област, но това несъмнено е перфектен инструмент за противодействие и управление на множеството признаци и симптоми, които продължават след като сте претърпели COVID-19“, заключи Мартинес.

Гонсалес и Мартинес не са разкрили релевантни финансови взаимоотношения.

Следвайте Карла Нието от Medscape Spanish Edition в Twitter @carlanmartinez.

Тази статия е преведена от Medscape испанско издание.

За повече новини следвайте Medscape във Facebook, TwitterInstagram, YouTube и LinkedIn

.

Add Comment