Какви алтернативи са налични при недостига на ХЗТ?

Има различни начини за приемане на ХЗТ, от хапчета до пластири (Изображение: Getty Images/iStockphoto)

Тъй като популярният тип хормонална заместителна терапия се изчерпва, лекарите трябва да намерят алтернативи, за да отговорят на търсенето..

Симптомите на менопаузата, които могат да варират от вагинална сухота до нощно изпотяване, обикновено се облекчават чрез хормонална заместителна терапия.

Това е вид лекарство, което замества липсващите хормони в тялото, главно естрогени.

Понастоящем в Обединеното кралство има недостиг на ХЗТ, наречен Oestrogel.

Защо естрогелът и ХЗТ като цяло са толкова много търсени точно сега?

Според личния лекар и бореца за здравеопазване на жените д-р Нигат Ариф, жените вече имат „повече знания и осведоменост“, когато става въпрос за ХЗТ, така че отиват при лекаря, който вече е по-склонен да го предпише. „Те осъзнават, че ползите всъщност надвишават рисковете“, казва тя.

Що се отнася до Oestrogel, гел, който се нанася върху кожата веднъж дневно, д-р Ариф казва, че огромната популярност на това лекарство е, защото е „по-лесен“ начин за приемане на ХЗТ.

„Сега има по-безопасни и по-лесни начини за прилагане на ХЗТ. [Oestrogel] той е трансдермален (прилага се през кожата), което го прави по-лесен за нанасяне, и е идентична с тялото хормонална заместителна терапия“, казва тя. „Търсенето на това нарасна, защото рисковият профил е много, много по-нисък.

„Много жени харесват Oestrogel, защото можете леко да коригирате дозата. С пластирите имате фиксирана доза и сте готови. Трябва да се върнеш при лекаря, за да го коригира.


Каква е ситуацията с недостига на ХЗТ в Обединеното кралство?

Наскоро Обединеното кралство се сблъска с недостиг на популярен тип ХЗТ, наречен Oestrogel, който се предлага само по лекарско предписание и се доставя чрез производителя Besins Healthcare UK.

В изявление Британското общество за менопауза заяви, че недостигът се дължи на “продължаващото извънредно” търсене.

Обществото също така съветва жените, „които изпитват затруднения с получаването на естроген, да обмислят еквивалентни алтернативни препарати за ХЗТ“.

Това е от решаващо значение при по-млади жени, които трябва да приемат ХЗТ, за състояния като първична овариална недостатъчност, при която яйчниците спират да работят преди 40-годишна възраст. “В тези случаи дозите трябва да се коригират в движение.” казва д-р Ариф.

Когато обмисляте алтернативи на ХЗТ, е важно да вземете предвид какво търсят лекарите.

Например, когато става въпрос за намиране на алтернатива на Oestrogel, става въпрос за използване на пластир (има много различни видове) или друг вид гел, като Sandrena gel, или спрей, наречен Lenzetto.

„Когато се опитвате да дадете алтернативи, трябва да намерите [correct] доза до доза [ratio]“, казва д-р Ариф. „Например, ако сменяте гел, колко пластира ще бъде това?

„Ако това е пластир, който трябва да бъде заменен, колко доза гел ще бъде това?“

Жена в профил с отворена глава дърпа въжето

ХЗТ е важна и за по-младите жени, преминаващи през ранна менопауза (Изображение: Getty Images/fStop)

Някои жени може дори да искат да намерят пълни алтернативи на ХЗТ. Според Кралския колеж по акушерство и гинеколози това може да се дължи на „загриженост относно безопасността и страничните ефекти на ХЗТ“ или ако жените просто „предпочитат алтернативни лечения“ за облекчаване на симптомите.

Има четири широки или алтернативни категории ХЗТ: билкова медицина, алтернативна медицина (като акупунктура), допълнителна терапия (като ароматерапия с ХЗТ) или нехормонални медицински лечения (като антидепресанти).

„Някои жени може изобщо да не се адаптират към ХЗТ или да имат притеснения. Може да са имали рак на гърдата в миналото и да се притесняват, или просто избират да не го правят. Те четат данните, казват, че не искат ХЗТ и решават да го приемат изчерпателно, казва д-р Ариф.

„Вече знаем, че има различни медицински състояния, които могат да се управляват холистично. Кръвното налягане, например, някои пациенти избират да не приемат лекарства и си отиват и правят промени в начина на живот. ХЗТ е абсолютно същото.

Горното показва как да използвате алтернативен HRTS с правилната доза (Изображение: British Menopause Society)

Тя препоръчва да бъдете внимателни и да купувате алтернативни терапии чрез доверени доставчици и да се уверите, че те се приемат правилно и внимателно. “С черния кохош, например, докато е естествен, той може да причини токсичност, така че трябва да внимавате.”

Въпреки това, когато става въпрос за недостиг на ХЗТ, това не е стара история. „Имахме четири години недостиг: преди това бяха пластири, орални таблетки в един момент, а сега хормони, идентични с тялото“, казва д-р Ариф. “Това е системен проблем: правителството не вижда HRT като приоритет.”

Имате ли история за споделяне?

Свържете се с имейл на [email protected]

ПОВЕЧЕ: Къде е най-доброто място за поставяне на пластир за хормонална заместителна терапия (ХЗТ)?

ПОВЕЧЕ: Недостиг на ХЗТ: Какви храни можете да ядете, за да помогнете на симптомите на менопаузата?

ПОВЕЧЕ: Жените могат да получат определен вид ХЗТ без рецепта при нови предложения: какво означава това за тях?

Add Comment