Какво да очакваме от следващия премиум смартфон на Apple

Следващият смартфон от най-високо ниво на Apple ще бъде пуснат на пазара след няколко месеца и това е всичко, което знаем за него досега.

Може да не изглежда много отдавна, че Apple представи лъскавия нов iPhone 13 Pro, но месеците продължават да тиктакат и ние сме все по-близо до неговото продължение.

Въз основа на надеждните слухове, които открихме досега, изглежда вероятно тази година да има ясна качествена разлика между стандартната серия iPhone и Pro, така че прочетете нататък, за да видите къде ще паднат разликите.

Дата на излизане

Новите iPhone на Apple обикновено излизат в началото на есента, така че очакваме iPhone 14 Pro да излезе през септември и октомври тази година, заедно с iPhone 14 и Apple Watch Series 8.

Ето предишни дати на пускане в серията Pro за справка:

Въпреки това, първият ни поглед към някои от софтуерните функции по пътя към новия телефон ще дойде на WWDC 2022, основната годишна конференция на Apple за разработчици.

Цена

Вариантите на iPhone Pro неизбежно имат по-висока цена от стандартните версии, тъй като спецификациите са се подобрили значително.

Миналата година iPhone 13 беше $799/£779, докато iPhone 13 Pro беше $999/£949. Това вече е значителна разлика, но тъй като този път очакваме още по-голямо несъответствие в спецификациите, не бихме изключили и по-голяма разлика в цената между двете устройства. Освен това, разбира се, очакваме да се пусне устройство iPhone 14 Pro Max, което ще включва по-голям екран и естествено по-висока цена, която да върви заедно с него.

За да потвърди подозренията ни за възможно увеличение на цените, източникът на Twitter LeaksApplePro разкри слухове за корекции на цените, които ще позволят iPhone 14 Pro да се продава за $1099, а iPhone 14 Pro Max да се продава за $1199. Посочената причина е двойна; повишени производствени разходи и необходимостта от минимална разлика в цената от $100 между стандартните и Pro моделите.

Дизайн и дисплей

Има една значителна промяна в дизайна, която идва при iPhone 14 Pro, и това е въвеждането на прорез с дупка в дисплея вместо широката лента, която присъства на смартфоните на Apple от iPhone X. Въпреки че това може да е гледка за пешеходци за много потребители на Android, това ще бъде първият път, когато виждаме такова подреждане на селфи камера на всеки iPhone, така че го очакваме с нетърпение.

Горният туит, публикуван от Рос Йънг, главен изпълнителен директор на Display Supply Chain Consultants, показва макет на новото оформление с изрезки, което очевидно ще има не една, а две дупки за поставяне на селфи камери. Очевидно този дизайн няма да присъства в стандартните модели iPhone 14, така че може да има много ясна визуална разлика между Pro и стандартните версии.

Face ID не трябва да бъде засегнат от тази промяна, така че изглежда, че Touch ID отново ще отсъства от новия iPhone. По този въпрос Дилън К.Т. пише: „Напълно съм съгласен с скорошната информация, предоставена от други анализатори и разпространители. Вграден сензор за Touch ID няма да се предлага в нито един модел iPhone 14 или продукти на Apple тази година, а ProMotion ще бъде ексклузивен за моделите iPhone 14 Pro.

Що се отнася до практичните характеристики на новия iPhone, той също се говори, че е по-издръжлив тази година, като MacRumors съобщава, че Apple ще използва ново шаси от титаниева сплав, за да направи новите телефони още по-издръжливи.

Не само в хардуера можем да видим големи промени; Според Марк Гурман от Bloomberg, iPhone 14 Pro ще разполага с винаги включен дисплей и преработено меню с джаджи на заключения екран. Тези промени ще бъдат въведени като част от актуализацията на софтуера на iOS 16.

Камера

Големи промени също са на път към системата за камери според надеждни източници.

Минг-Чи Куо, един от най-известните репортери по делата на Apple, твърди, че iPhone 14 Pro може да има 48-мегапикселов основен сензор. Очевидно този сензор ще може да заснема видео с резолюция 8K, въпреки че повечето от генерираните изображения ще бъдат с 12-мегапикселова резолюция, след като процесът на събиране на пиксели приключи. Освен това същият източник твърди, че перископски обектив също е на път към гамата на iPhone, но вероятно ще трябва да изчака до 2023 г., за да стане реалност.

Що се отнася до тази преработена система за предна камера, очевидно ще има и значителни промени в нейната производителност, като южнокорейското издание ET News твърди, че LG Innotek ще предостави сензора за селфи камера, който ще предлага автофокус.

Това очевидно беше потвърдено от Ming-Chi Kuo в туитовете по-горе, което също предостави повече контекст за възможните промени в размера на отваряне.

производителност

Във всяка нормална година бихме очаквали постепенно надграждане на процесора за новите телефони на Apple. Все повече обаче изглежда, че това няма да е нормална година по стандартите на Apple.

Вместо това стандартният iPhone 14 ще пропусне новия чипсет A16 Bionic, запазен само за iPhone 14 Pro и 14 Pro Max. Това е още едно перце в капачката за серията Pro, предназначено да я отличава от по-достъпните си събратя като първокласна функция.

Отново, нашият най-добър източник за това е Kuo, който добавя, че всички модели от серията могат да се очакват да имат 6 GB RAM вградена:

Междувременно GSM Arena заяви, че iPhone 14 Pro и Pro Max могат да се похвалят с до 2TB вградено съхранение, което би било много щедър капацитет (въпреки че базовите модели вероятно все още са значително по-ниски).

Add Comment