Какво представляват HEPA филтрите? Могат ли да се почистят?

HEPA филтрите стават все по-често срещана опция в интелигентните домове за тези, които наистина искат да са сигурни, че премахват всички алергени или потенциално инфекциозни частици. Често срещан в пречиствателите на въздуха, HEPA (високоефективен въздух за твърди частици) филтър е проектиран да отстранява най-малко 99,97% от частиците с размер 0,3 микрона или по-голям.

Такъв високоефективен филтър може бързо да се напълни със запушващи частици, докато почиства с прахосмукачка, което означава, че потребителите също трябва да са готови да ги почистват редовно. Но HEPA филтрирането може да се усложни в зависимост от типа филтър, който използва вашето устройство. Нека да разгледаме важните често задавани въпроси, които трябва да знаете за HEPA филтрите в прахосмукачките.

Всички вакуумни филтри HEPA ли са?

Не, и това може да бъде сложно. Истинският HEPA филтър е това, което споменахме по-рано: филтър, оценен да улавя най-малко 99,97% от частиците, които са 0,3 микрона или по-големи. Това са много частици във въздуха, включително всичко, което може да бъде опасно като вируси, пърхот на домашни любимци и дори най-малките частици прашец. Проблемът е, че малко филтри всъщност са истински HEPA и са още по-редки в домашните прахосмукачки.

Това не пречи на маркетинговите реклами да твърдят, че вакуумните филтри са HEPA, като често се използва думата „HEPA“ или „подобен на HEPA“ като общо взето, за да намекне: „Това е наистина добър филтър, момчета“. Истинските HEPA филтри са големи и обикновено оформени като дебели колони: това ги прави редки в прахосмукачките и по-често срещани в пречиствателите на въздух, които имат много място за филтри. Можете да намерите филтриране на ниво HEPA на някои по-големи вертикални и контейнерни вакууми, обикновено комбинирани с усъвършенствано уплътнение, за да уловите възможно най-много прахови частици, но не бъркайте това със сертифициран HEPA филтър.

Може ли истински HEPA филтър да се почисти?

Не точно. В почти всички случаи HEPA филтрите са предназначени да бъдат напълно подменени. Ако HEPA филтърът е маркиран за постоянен, той почти със сигурност не е истински HEPA филтър.

HEPA филтрите са толкова ефективни при филтриране на частици, че повечето от частиците, които улавят, в крайна сметка се вграждат дълбоко във филтърния субстрат. Това означава, че не можете да почистите HEPA филтър, като го почистите с прахосмукачка, което би отстранило само част от повърхностните частици и би увеличило вероятността от трайно увреждане на филтъра.

HEPA филтрите също не са предназначени за измиване. Измиването на истински HEPA филтър може лесно да го повреди, така че вече да не може да филтрира правилно. Освен това количеството частици, които измиването ще премахне, така или иначе ще бъде ниско.

Как почиствате филтър тип HEPA?

Филтри за слушалки Dyson Zone, монтирани.

Добре, какво ще кажете за вакуумните филтри, които не са истински HEPA, но са проектирани да бъдат постоянни? Как ги миете? Както винаги, добре е да прочетете ръководството и да видите какъв тип почистване предлага. Ако е добре да измиете филтъра, пуснете го под студена (не хладка) вода с малко количество препарат, докато водата стане бистра. След това е важно да оставите филтъра да изсъхне на въздух за около 24 часа, докато изсъхне напълно. В противен случай, малко влага може да причини проблеми с мухъл, когато филтърът се постави обратно във вакуума.

Ако вашият HEPA или истински HEPA филтър има предварителен филтър за улавяне на по-големи частици, винаги трябва да ги изваждате и да ги миете на всеки няколко месеца. Предварителните филтри са здрави и почти винаги са проектирани да бъдат постоянни, така че честото миене няма да ги повреди.

Кога трябва да смените HEPA вакуумни филтри?

Кога да смените HEPA вакуум филтър може да варира в зависимост от употребата. Като цяло, HEPA филтрите в жилищна употреба могат да издържат две до три години, преди да трябва да бъдат подменени. В търговски условия HEPA филтрите се сменят на всеки няколко месеца. Генеричните филтри „HEPA“ също може да се наложи да се почистват на всеки няколко месеца, особено по-малките филтри, използвани в прахосмукачките с пръчки и подобни модели. Ръководствата могат да предоставят по-конкретна информация. Има и признаци, че филтърът е надживял своето предназначение: Мухъл миризми или внезапно връщане на алергии може да означава, че е време да потърсите модела на вашето устройство и да поръчате съвместим филтър за подмяна.

Какво ще кажете за прахосмукачките роботи? Имат ли HEPA филтри?

Преглед на филтрите irobot roomba i7+.
Тери Уолш/Дигитални тенденции

Не. Въпреки че, отново, някои може да използват думата HEPA, роботизираните прахосмукачки са твърде малки за истинска HEPA филтрация. Въпреки това, моделите могат да използват високоефективни филтри, които все още вършат солидна работа за улавяне на частици. iRobot, например, твърди, че неговите високоефективни филтри Roomba могат да уловят 99% от пърхота на котки и кучета.

Миещи ли се филтрите на Roomba?

Не, филтрите Roomba обикновено не са проектирани да влизат в контакт с течности, които могат да ги повредят. Въпреки това, основните филтри са проектирани да се почистват от време на време чрез потупване на филтъра към кошчето за боклук, за да се изхвърлят отломките. Високоефективните филтри, които споменахме по-рано, често трябва да бъдат напълно подменени.

Препоръки на редакторите


Add Comment