Как да настроите нов компютър или лаптоп с Windows 11

Изображение за статия, озаглавена Как да настроите нов компютър с Windows 11

Ако наскоро сте разопаковали нов компютър с Windows 11 или може би построихте такъв самитогава ще трябва да преминете през процеса на настройка на най-новата операционна система на Microsoft и въпреки че Cortana е премахната, все още има много екрани, с които да работите, и много опции за избор.

Тук, ние ще ви водим стъпка по стъпка през екраните, които можете да очаквате да видите, и опциите, които ще имате да трябва да направя. Добрата новина е, че тук няма нищо твърде предизвикателно или трудно, Microsoft иска да ви накара да работите възможно най-бързо, но ви помага да знаете какво предстои преди време и за какво точно се регистрирате.

Започнете с Windows 11

Изображение за статия, озаглавена Как да настроите нов компютър с Windows 11

Екранна снимка: windows 11

Първият екран, който виждате по време на процеса на настройка на Windows 11, ви моли да изберете език, което е от съществено значение, ако искате да разберете какво виждате на останалите екрани. Последващите въпроси ще ви помолят да изберете региона, в който се намирате, и клавиатурната подредба, която използвате, които отново се използват за приспособяване на Windows 11 към вашите нужди.

Ще имате възможност да добавите втора клавиатурна подредба, но това не е нещо, от което се нуждаете често, освен ако не трябва да работите на няколко езика на вашия компютър и да имате конфигурирани периферни устройства за това. Винаги можете да добавите друга клавиатурна подредба по-късно чрез време и език Й Език и регион секции в настройките на.

Изображение за статия, озаглавена Как да настроите нов компютър с Windows 11

Екранна снимка: windows 11

След това ще бъдете поканени да се свържете с Wi-Fi мрежа, ако компютърът ви не е свързан директно чрез Ethernet: Windows 11 ще покаже всички Wi-Fi мрежи в обхват, така че изберете тази, към която искате да се свържете и въведете съответния ключ. проверете свържете автоматично кутия и Windows 11 няма да ви иска паролата всеки път, когато искате да се свържете.

Тук може да има кратка пауза, докато компютърът ви проверява за актуализации и ги прилага, ако има такива. Когато приключите, ще бъдете подканени да дадете на вашия компютър с Windows 11 име, име, използвано за идентифицирането му в локалната мрежа (ако имате няколко компютъра в една и съща мрежа, даването на всички разпознаваеми имена ще ви помогне да разберете кое е което).).

Вашият акаунт в Microsoft и влезте

Изображение за статия, озаглавена Как да настроите нов компютър с Windows 11

Екранна снимка: windows 11

След като вашият компютър с Windows 11 се увери, че изпълнява всички най-нови актуализации, ще трябва да влезете с вашия акаунт в Microsoft или да създадете нов. Акаунт в Microsoft вече е необходим за Windows 11, когато става въпрос за потребителското Home издание, така или иначе, и това означава, че автоматично влизате в приложения като Microsoft Edge. Ако имате няколко машини с Windows 11, можете също да използвате своя акаунт в Microsoft, за да синхронизирате данни и настройки между тях.

Обикновено ще въведете паролата си заедно с имейл адреса си, за да оторизирате акаунта си в Microsoft и да продължите с инсталацията, но ако сте решили Отидете без парола с вашия акаунт в Microsoft тогава ще трябва да потвърдите влизането си по друг начин. Това обикновено се прави чрез приложението Microsoft Authenticator на вашия смартфон, което доказва, че сте това, за което се представяте.

Изображение за статия, озаглавена Как да настроите нов компютър с Windows 11

Екранна снимка: windows 11

С това направено, след това ще бъдете подканени да конфигурирате вашите методи за влизане, които вие частично да зависи на хардуера, който сте свързали към вашия компютър. ако имате сензор за пръстови отпечатъци или уеб камера, която работи с Windows Hello, например, и много съвременни лаптопи и настолни компютри do, тогава ще бъдете подканени да ги зададете тук.

Можете също да създадете ПИН за въвеждане на Windows 11 вместо парола. Това всъщност е по-сигурно, отколкото си мислите: специфично е за текущия ви компютър, а не за акаунта ви в Microsoft, така че дори ако някой научи паролата на акаунта ви в Microsoft, Те няма да могат да влязат в Windows 11. ПИН кодът се използва и като резервно копие, ако биометричното удостоверяване не работи по някаква причина.

Местоположение и диагностични данни

Изображение за статия, озаглавена Как да настроите нов компютър с Windows 11

Екранна снимка: windows 11

Ако преди това сте настроили или използвали компютър с Windows 11, следващият екран, който ще видите, ще попита дали искате да прехвърлите приложения и настройки; Работи по същия начин, по който можете да възстановите iPhone или Android устройство от резервно копие. Ако предпочитате да започнете отначало, щракнете върху Настройте като ново устройство опция.

С това направено, вие сте в поредица от екрани, обхващащи поверителност и разрешения. Първо е местоположението, което се използва за местни новини, местно време и други приложения, които трябва да знаят къде се намирате, като приложението Карти, което идва с операционната система. След това има услугата Find My Device, която работи както на Android и iOS: ако кажете на Microsoft къде е вашето устройство, то ще може да проследи местоположението му, ако бъде изгубено.

Изображение за статия, озаглавена Как да настроите нов компютър с Windows 11

Екранна снимка: windows 11

Следва да изберете своя конфигурация на диагностичните данникоето Microsoft обяснява по-подробно тук. Можете да изберете само необходимите диагностични данни или да добавите незадължителни диагностични данни върху тях, която включва информация като уебсайтовете, които разглеждате, как се използва вашето устройство и състоянието, в което се намира устройството ви, когато възникнат проблеми и сривове на софтуера. Microsoft казва, че тези данни се използват за отстраняване на проблеми, отстраняване на грешки и подобряване на своите продукти, което е обичайната информация, когато трябва да се съберат допълнителни данни.

Следващият екран е подобен, като ви позволява да решите дали Microsoft може да събира и анализира вашия стилус и пръсти на всички прикачени сензорни екрани, отново с цел подобряване на продукта. След това можете да изберете дали съветите и подканите, които понякога се появяват в Windows 11, да бъдат променени, за да бъдат по-лични за вас (потенциално като използвате данните, които сте избрали да споделите в стъпките по-горе).

Реклама, персонализиране и OneDrive

Изображение за статия, озаглавена Как да настроите нов компютър с Windows 11

Екранна снимка: windows 11

Краят се вижда. Екранът за рекламна идентификация ви позволява да решите дали приложенията могат или не да създават рекламен профил за вас по същия начин, както правят например Google и Facebook. За да предотвратите това, изберете Недей—няма да виждате по-малко реклами, но рекламите, които виждате, няма да бъдат пригодени специално за вас въз основа на това, което сте направили в Windows 11 и приложенията, които сте инсталирали в миналото.

След това Microsoft ви моли да му кажете от какво се интересувате Забавление за Сделка за Семейство. можете да щракнете Прескочи игнорирайте всичко това, но ако зададете някакви интереси, след това вашите избори ще бъдат отразени на различни места в Windows, включително панела с приспособления, който показва новини.

Изображение за статия, озаглавена Как да настроите нов компютър с Windows 11

Екранна снимка: windows 11

На екрана след това, можете да изберете дали вашите файлове да се синхронизират към и от OneDrive (чрез вашия акаунт в Microsoft) или да се записват локално. Моля, имайте предвид, че когато OneDrive е включен, други папки, включително документи и на бюро се синхронизират между машини с Windows 11: За да предотвратите това да се случи, отворете Настройки, след като сте в операционната система и изберете сметки, архивиране на windowsЙ Управление на настройките за синхронизиране.

След екран за потвърждение, показващ дали сте влезли или не в Microsoft 365 (Office и всички), Windows 11 ще провери за актуализации за последен път. Екранът ще стане черен и ще се появят поредица от съобщения. показване на екрана, докато операционната система се инициализира. След това сте готови да започнете да се наслаждавате на новоконфигурирания си компютър.

.

Add Comment