Лекарят от Алабама, който алармира за необичаен хепатит при деца

Един ден в средата на октомври в Бирмингам, Алабама, Маркус Бухфелнер, доктор по медицина, прегледа младо момче, прието в Детската болница на Алабама със симптоми на повръщане, диария и, най-вече, тежък случай на жълтеница. Това беше първият от поредица от мистериозни случаи, които биха довели до разследване на CDC.

“Тези деца просто изглеждаха жълти – очи, кожа, всичко”, каза Бухфелнер, сътрудник по педиатрични инфекциозни болести в Университета на Алабама в Бирмингам. medpage днес. “Той изглеждаше като новородено с жълтеница и това наистина е опасно за чернодробно заболяване.”

За първия пациент първоначалните подозрения на Buchfellner бяха потвърдени от лабораторни резултати, показващи повишени нива на аланин аминотрансфераза (ALT), аспартат аминотрансфераза (AST) и билирубин. След като диагностицира момчето с хепатит, Бухфелнер започва тестове за широк спектър от възможни причини. Всички тестове бяха направени в Детски, така че отборът включи всички коефициенти, заедно с някои далечни удари, отбеляза той.

Екипът разгледа няколко вируса, включително вируси на хепатит А, В и С; вирус на Epstein-Barr (EBV); и дори аденовируси. Пациентът е дал отрицателен тест за COVID-19 и не е имал предишни документирани случаи. Само тестът за аденовирус беше положителен.

„Имаме лукса да можем да получим бързи резултати от тестовете, защото правим повечето от нашите вирусни тестове на място“, каза Бухфелнер. „Така че, въпреки че аденовирусът би бил необичаен при това дете, ние решихме да го изпратим, защото изпращахме други вирусни тестове.

Констатацията беше изненадваща за Бухфелнер и неговия екип, отчасти защото беше изпратена като задна мисъл за най-очакваните диференциални диагнози.

„Всъщност бяхме малко притеснени, че това е червена херинга и че не е истинска, може би дори може да е фалшиво положителна, поради колко необичаен беше случаят“, каза той.

След това няколко седмици по-късно се появи втори случай.

„За мен двама пациенти са модел“, обясни Бухфелнер. „Така че, когато се появи вторият случай и изглеждаше много подобен на първия, тогава започнах да си мисля, че може би тук има нещо друго, което трябва да разследваме.“

В този момент Бухфелнер се обърна към държавния здравен отдел и CDC, които започнаха да разследват първите два случая. Екипът на децата и представителите на CDC изпратиха примерни пакети за тестване до Wadsworth Center в Олбани, Ню Йорк.

След това се появиха още случаи: на всеки две седмици през есента и зимата, Buchfellner и неговият екип представиха нов случай с подобни симптоми, за общо девет пациенти.

Според CDC Седмичен доклад за заболеваемостта и смъртността публикувано в края на април, тестването разкри, че няколко от деветте млади пациенти са имали нива на ALT и AST доста над 1000 U/L (диапазон на ALT от 603 до 4696 U/L; диапазон на AST от 447 до 4000 U/L). L). Осем от деветте пациенти също са имали повишени нива на билирубин. Възрастта на пациентите варира от 1 година, 8 месеца до 5 години, 9 месеца.

Резултатите от повечето тестове бяха смесени. Шест от деветте дадоха положителна проба за EBV, но нито един от пациентите не беше положителен за хепатит A, B или C. Buchfellner и неговият екип също успяха да изключат автоимунен хепатит, както и болестта на Уилсън и инфекции на пикочните пътища при всички пациенти пациенти. случаи. Всичките девет пациенти са били отрицателни за COVID-19 в болницата и никой не е имал документирана история на предишна инфекция със SARS-CoV-2, въпреки че в момента екипът планира да представи допълнителни тестове за потенциални антитела.

Трябва да се отбележи, че всички пациенти бяха здрави и актуални за стандартните си детски имунизации.

От всички резултати от теста най-последователната констатация е аденовирусът. Както Buchfellner и колеги документираха в своя доклад, „аденовирусът беше открит в проби от цяла кръв от всички пациенти чрез PCR тестване в реално време“.

Мистерията обаче не свърши дотук за Бухфелнер и екипа му.

„Досега открихме аденовирус в кръвта на девет пациенти с хепатит, но не успяхме да открием вируса в черния дроб“, каза той. “Фактът, че не успяхме да възстановим аденовируса от черния дроб, означава, че трябва да направим още изследвания върху това и не можем с увереност да кажем, че тук има причинно-следствена връзка.”

Разследването на деветте случая в Алабама продължава. На 6 май CDC съобщи подробности за повече от 100 случая, както и за пет смъртни случая, с диагнози, много подобни на пациентите в Алабама. Междувременно групи от подобни случаи се появиха в други части на света, най-вече в Англия.

Случаите продължиха да пристигат в Детската до началото на февруари, когато последният случай беше диагностициран, лекуван и освободен. Оттогава Buchfellner и детският екип си сътрудничат с CDC, за да разпространят информацията за тези случаи, надявайки се да подготвят други болници за подобни случаи и да съберат повече случаи за проучване.

Те също така планират да проведат повече тестове на проби от първоначалните девет пациенти и се надяват да публикуват резултатите по-късно тази година.

  • Майкъл Депо-Уилсън е репортер на бизнес и разследващ екип на MedPage Today. Покрива психиатрията и други клинични новини, свързани със здравната система на САЩ. последвам

Add Comment