Настройте Windows 11 на вашия компютър чрез тези прости стъпки

Често лесно се страхуваме, когато трябва да се справим с нов софтуер или ново приложение.

Windows 11 е малко нов на пазара и има някои смущаващи функции. Но не се плашете от процеса на настройка на най-новата операционна система на Microsoft – ето какво трябва да знаете.

Следвайте този прост процес стъпка по стъпка и няма да се загубите.

(Снимка: Windows чрез Unsplash)

Как да настроите Windows 11 на вашия нов компютър

Може да е подарък или да си го купите сами. Но ако имате нов компютър с Windows 11, тогава трябва да преминете през процеса на настройка за най-новата операционна система от Microsoft.

1.Изберете език

По време на процеса на настройка на Windows 11, първият екран, който ще видите, ще ви помоли да изберете език. В последващите въпроси ще бъдете помолени да изберете в кой регион се намирате и клавиатурната подредба, която използвате.

По-късно ще ви бъде предоставена опция за добавяне на втора клавиатурна подредба. Но освен ако не трябва да работите на няколко езика на вашия компютър, това не е нещо, което е необходимо често. Тази друга клавиатурна подредба винаги може да бъде добавена по-късно чрез секциите Време и език и Език и регион в Настройки.

2. Влезте онлайн

Ако компютърът ви не е свързан директно чрез Ethernet, ще бъдете подканени да се свържете с Wi-Fi мрежа. Ще се покажат всички Wi-Fi мрежи в обхвата, изберете една и въведете паролата. Поставете отметка в квадратчето Свързване автоматично, така че Windows 11 да не ви подкани за паролата отново.

Изчакайте малко пауза, докато компютърът ви проверява за актуализации. След това ще бъдете подканени да наименувате вашия компютър с Windows 11, това ще се използва за идентифицирането му в локалната мрежа. Според Gizmodo, ако имате няколко компютъра в една и съща мрежа, даването на всички разпознаваеми имена ще ви помогне да определите кое е кое.

3. Влезте с акаунт в Microsoft

Ще трябва да влезете с вашия акаунт в Microsoft или да създадете нов, след като компютърът ви с Windows 11 се увери, че изпълнява всички най-нови актуализации. Вече е необходим акаунт в Microsoft за Windows 11.

Обикновено ще въведете паролата си заедно с имейл адреса си, за да оторизирате акаунта си в Microsoft и да продължите с инсталацията. Ако обаче сте избрали да използвате акаунта си в Microsoft без парола, ще трябва да потвърдите влизането си по друг начин.

4. Задаване на методи за влизане

След като приключите, ще бъдете подканени да конфигурирате вашите методи за влизане. Това ще зависи от хардуера, който сте свързали към вашия компютър. Например, ако имате сензор за пръстови отпечатъци или уеб камера, която работи с Windows Hello, ще бъдете подканени да го настроите.

Друга възможност е да създадете ПИН за въвеждане на Windows 11 вместо парола. ПИН кодът се използва и като резервно копие, ако биометричното удостоверяване не успее по някаква причина.

Ако преди сте настроили или използвали компютър с Windows 11, ще бъдете попитани дали искате да прехвърлите приложения и настройки от него. Ако искате да започнете отначало, щракнете върху опцията Настройка като ново устройство.

5. Поверителност и разрешения

Следващата стъпка ще включва екрани, обхващащи поверителността и разрешенията. Първо има “местоположение”, след това е услугата “Намери моето устройство”. Ще можете да проследите местоположението на вашето устройство, ако то бъде загубено, като уведомите Microsoft къде се намира.

След това трябва да изберете настройки за диагностични данни. Можете да изберете само необходимите диагностични данни или можете да добавите допълнителни диагностични данни върху тях.

Следващият екран ще ви позволи да решите дали Microsoft може да събира и анализира вашата писалка и пръсти на всички прикачени сензорни екрани. След това ще можете да изберете дали съветите и предупрежденията, които понякога се появяват в Windows 11, да бъдат променени, за да бъдат по-лични за вас.

Екранът Advertising ID ще ви позволи да изберете дали приложенията могат да създават рекламен профил за вас или не. За да предотвратите това да се случи, изберете Не. Microsoft ще ви подкани да му кажете какво ви интересува, от забавление през бизнес до семейство.

6. Синхронизиране с OneDrive

След това можете да решите дали вашите файлове ще бъдат синхронизирани със и от OneDrive (чрез вашия акаунт в Microsoft) или ще бъдат запазени локално. Когато OneDrive е включен, други папки, включително Документи и работния плот, се синхронизират между машините с Windows 11. За да предотвратите това, отворете Настройки, след като сте в операционната система и изберете Акаунти, Архивиране на Windows и Управление на настройките за синхронизация .

7. Последни актуализации

Windows 11 ще провери за актуализации за последен път, след като се появи екран за потвърждение, показващ дали сте влезли или не в Microsoft 365. След това екранът ще стане черен и на екрана ще се появят поредица от съобщения, докато операционната система се инициализира. След като приключите, ще сте готови да използвате новоконфигурирания си компютър.

Прочетете също: Windows 11 срещу Windows 10: Може ли новата актуализация да направи вашия SSD по-бърз? Очаквайте още разлики

Неща, които да правите с вашия нов компютър с Windows 11

Трябва да поддържате компютъра си актуален, особено от съображения за сигурност, така че продължавайте да проверявате за актуализации. За да получите най-новите актуализации на Windows, отворете приложението Настройки от менюто “Старт”, отидете на страницата за актуализиране на Windows и щракнете върху Проверка за актуализации.

Трябва да почистите вашата “Лента на задачите” и “Меню “Старт”. Може да видите много икони, закрепени към лентата на задачите и менюто “Старт”. Тъй като някои от тях са полезни, а други не, може да помислите да изчистите всичко, от което не се нуждаете.

Компютрите с Windows обикновено се предлагат с много предварително инсталиран софтуер. Самият Windows 11 включва много приложения. Проверете списъка си с приложения и вижте дали ги намирате за полезни. Отворете менюто “Старт” и кликнете върху “Всички приложения”, за да видите всичко, което е инсталирано на вашия компютър

Може да не искате винаги приложенията да започват с вашия компютър, дори ако решите да ги запазите. Стартирането на приложения при стартиране може да накара компютъра ви да отнеме повече време за стартиране. За да видите приложенията, които в момента се стартират на вашия компютър, щракнете с десния бутон върху иконата на Windows в лентата на задачите и изберете „Диспечер на задачите“. Можете да деактивирате приложенията, които не са ви необходими през цялото време, така че компютърът ни да се стартира малко по-бързо.

Можете да персонализирате външния вид на Windows 11. За да промените външния вид на вашия компютър, отворете приложението „Настройки“ и след това изберете страницата „Персонализация“. Тук ще видите всички опции, към които можете да превключите.

Свързана статия: Трябва ли да премина към Windows 11? Плюсове и минуси на надстройката на Windows OS за отдалечени работници

.

Add Comment