Новите капки за очи могат да помогнат на възрастните хора да виждат по-добре

Продължи: Докато повечето от нас достигнат 40-те години, нашето зрение започва да намалява и ние развиваме пресбиопия. Нова капка за очи, наречена Vuity, твърди, че облекчава симптомите на пресбиопия, позволявайки на хората да получат по-ясно зрение без нужда от очила или операция. Изследователите изследват потенциалните ползи от използването на Vuity за хора с пресбиопия.

Източник: Разговорът

Когато хората достигнат 40-те или повече години, зрението им за близо започва да се влошава. За много хора увеличаването на размера на шрифта на телефона или максимизирането на яркостта на компютър е единственият начин да четат текст.

Това състояние е известно като пресбиопия и засяга около 128 милиона души в САЩ и повече от един милиард души по света.

В края на 2021 г. Американската администрация по храните и лекарствата одобри ново лекарство за капки за очи за лечение на пресбиопия. Като оптик в началото бях скептичен. Преди пускането на тези капки за очи, наречени Vuity, хората се нуждаеха от очила, контактни лещи или очна операция за облекчаване на пресбиопията. Но след като научих как действат тези капки за очи, разбрах, че за много хора те могат да предложат по-лесен и безопасен начин да виждат отново ясно.

Как се фокусират очите

Много части от човешкото око взаимодействат с входящата светлина, за да произведат ясен образ.

Първото нещо, което удря светлината, е роговицата, ясният външен слой, който първоначално отклонява светлината. След това светлината преминава през ириса и зеницата, които могат да се свият или да нараснат, за да пропускат повече или по-малко светлина в окото. След това преминава през лещата, която допълнително огъва светлината и я фокусира точно в центъра на ретината. Накрая светлинният сигнал се прехвърля към зрителния нерв в задната част на окото, за да може мозъкът да го интерпретира като образ.

За да създадете ясно изображение, очите ви трябва да се приспособят към това колко далеч е даден обект. Очите ви предприемат три основни стъпки, за да се фокусират върху обекти близо до лицето ви: очите ви сочат към обекта, който искате да гледате, лещите ви променят формата си и зениците ви се свиват.

След като насочите погледа си към това, което ви интересува, малък мускул в окото се свива, което променя формата на лещата, за да я направи по-дебела. Колкото по-дебела е лещата, толкова повече светлината се огъва, докато преминава през нея. В същото време зениците ви се свиват, за да блокират част от входящата светлина от други обекти в далечината.

Когато светлината се отрази от обект и влезе в окото ви, светлинните лъчи в центъра осигуряват ясно изображение. Блокирането на разсеяната светлина чрез свиване на зеницата помага за подобряване на остротата на изображението на близките обекти.

Можете да симулирате този процес с помощта на камера на мобилния си телефон. Първо, насочете камерата към нещо в далечината. След това преместете палеца си към изображението, като го държите на около 6 инча. Палецът ви ще започне да е размазан, но тъй като обективът на камерата променя формата си, палецът ви ще влезе на фокус.

Какво е пресбиопия?

Пресбиопията е невъзможността на очите да се фокусират върху близки обекти, което води до замъгляване на изображенията. Започва, когато хората са на 40-те години и прогресира, докато достигне плато около 60-годишна възраст.

Изследователите знаят, че възрастта е основният двигател на пресбиопията, но продължава дебат за механичните причини зад нея.

Една теория предполага, че с остаряването на лещите те стават по-тежки и не могат да променят формата си толкова лесно. Друга теория предполага, че мускулът, който дърпа лещата, отслабва с възрастта. Подозирам, че пресбиопията вероятно възниква поради комбинация от двете. Независимо от причината, резултатът е, че когато гледат близки обекти, очите на хората вече не могат да отклоняват входящата светлина достатъчно, за да я насочат към центъра на ретината. Вместо това светлината се фокусира върху място зад ретината, което води до замъглено зрение.

Как действат капките за очи

Не забравяйте, че има две важни неща, които окото прави, за да се фокусира върху близки обекти: лещата променя формата си и зеницата става по-малка. Тъй като пресбиопията ограничава способността на лещата да променя формата си, тези капки за очи компенсират, като правят зеницата по-малка.

Почти всички хора започват да развиват замъглено зрение, след като достигнат 40-те и 50-те си години. Изображението е обществено достояние

Свиването на зеницата намалява количеството разсейване на светлината. Това кара светлината, влизаща в окото, да бъде по-добре фокусирана върху ретината, като по този начин създава по-широк диапазон от разстояния, където обектите са на фокус, и позволява на хората да виждат ясно както близки, така и далечни обекти.

Вижте също

Това показва главата на млада жена.

След като поставите капките в очите си, са необходими около 15 минути, докато активната съставка, пилокарпин, започне да действа. Пилокарпин е лекарство, което е открито за първи път в края на 19 век и може да лекува състояния като глаукома и очна хипертония. Ефектът върху зениците продължава около шест часа.

По-малките зеници означават, че по-малко светлина влиза в окото. Въпреки че това не е проблем през деня, когато има много слънце, това може да причини затруднено виждане при условия на слаба светлина. Освен тези недостатъци, най-честите странични ефекти на капките са главоболие и червени очи.

Пресбиопия в бъдеще

Vuity понастоящем е одобрен за употреба веднъж дневно във всяко око. Една бутилка ще струва около $80, изисква рецепта и ще продължи почти месец, ако се използва ежедневно. За някои хора може да е чудесна алтернатива или допълнение към очила или хирургия.

Докато Vuity може да е първата одобрена от FDA капка за очи за лечение на пресбиопия, изследователите изучават други подходи. Някои разработват капки за очи, които включват нестероидни противовъзпалителни лекарства, които помагат за свиване на зеницата, подобно на Vuity. Други екипи изучават капчици, които омекотяват и намаляват теглото на обектива, за да улеснят фокусирането. И накрая, някои ранни изследвания показват, че импулсната електрическа стимулация на очните мускули може да помогне за укрепването им и да подобри способността на хората да огъват лещите си.

Бъдещето на лечението на пресбиопия е вълнуващо, тъй като изследователите работят върху много възможни начини за преодоляване на това универсално състояние на старостта. Засега Vuity, макар и да не е магическо лекарство за всеки с пресбиопия, е иновативен вариант и си струва да се консултирате с вашия офталмолог.

За тази изследователска новина в областта на визуалната невронаука и фармакологията

автор: Робърт Битнър
Източник: Разговорът
контакт: Робърт Битнър – Разговорът
азсъветник: Изображението е обществено достояние.

Add Comment