Оптимизирайте редактирането на снимки в Lightroom с тези съвети и инструменти

С напредването на компютърните технологии бихте си помислили, че редактирането на снимки е по-бързо от всякога. Просто изобщо не е така. Софтуерът като Adobe Photoshop Lightroom Classic стана много по-усъвършенстван и с увеличаване на размера на файловете, подобряването на скоростта и производителността на вашия работен процес става необходимост.

Тази статия учи как някои основни инструменти могат да помогнат за преодоляването на предизвикателствата и умората от работния процес на Lightroom, с които може да се сблъскате. Заедно с тези инструменти, вие ще бъдете много по-ефективни във вашия работен процес за редактиране с малко практика и знания.

Снимка от Сабо Виктор.

Забравете мишката: научете клавишните комбинации

Adobe Photoshop Lightroom е мощен инструмент, след като отключите клавишните комбинации. Например, ако сте собственик на бизнес за събития с екип, работата на място е моментна за редактор, който може да запомни клавишните комбинации. В модула Каталог и разработка, където те прекарват по-голямата част от времето си, работният процес се увеличава, тъй като намалявате броя на движенията на мишката и прецизните щраквания. Ако попадате в тази категория или като редактор на сватбени снимки, тези четири преки пътища си струва да запомните за следващата си редакция:

Копиране/поставяне на настройките за разработка

Бързо копирайте всички корекции от вашето изображение и след това ги приложете към друга снимка.

Windows: Ctrl + Shift + C / Ctrl + Shift + V
MacOS: Command + Shift + C / Command + Shift + V

Настройки за синхронизиране, заобикаляйки диалоговия прозорец Настройки за синхронизиране

Изрежете стъпка, като копирате и поставите избраните настройки на изображението и ги приложите към партида снимки.

Windows: Ctrl + Alt + S
Mac OS: Command + Option + S

Изберете маркирани снимки

След като оцените изображенията в сесия, можете бързо да изберете само маркираните изображения и да игнорирате всички изображения без оценка, за да не се показват.

Windows: Ctrl + Alt + A
MacOS: команда + опция + A

Копиране/поставяне на метаданни

Много мощен начин за бързо добавяне на IPTC метаданни към снимки за лесно търсене на поддържани онлайн платформи.

Windows: Ctrl + Alt + Shift + C / Ctrl + Alt + Shift + V
MacOS: команда + опция + Shift + C / команда + опция + Shift + V

Снимка на Клаудио Шварц

Въпреки че това са само няколко преки пътища, които можете да приложите към вашия работен процес, има още стотици, които да научите. Благодарение на Adobe има удобно PDF ръководство, което можете да изтеглите, което очертава всички преки пътища за различни области в Lightroom Classic, включително преки пътища за:

 • Работете с панели
 • Навигационни модули
 • Управление на снимки и каталози.
 • Работа в модула за разработка
 • Сравняване на снимки в модула Библиотека
 • Работете с метаданни и ключови думи в модула Библиотека
 • Оценете и филтрирайте снимки
 • работи по колекции
 • Работете в модула Slide Show
 • Работете в модула за печат
 • Работа в уеб модула
 • Промяна на изгледи и режими на екрана
 • Използвайте вторичен прозорец
 • използвайки помощ

Можете да го разгледате и изтеглите тук:

Редактирайте по-бързо в Lightroom с помощта на персонализирана конзола

Има скинове на клавиатурата, които помагат на потребителите на Lightroom, като добавят наслагвания с цветни матове, които премаркират клавишите с лесни за четене преки пътища на Lightroom. Получаването на един от тези евтини артикули е приличен начин да увеличите производителността на Lightroom; обаче това не е най-добрият подход за сериозни издатели.

Облик на клавиатурата за преки пътища на Lightroom от XSKN, който се продава за $15 на Amazon.

Часовете на редактиране могат да доведат до повтарящо се натоварване на китките поради всички микрокорекции на плъзгачите. За щастие има добро решение, което се справя с ежедневната умора на работния процес на редактора. Влезте в Лупедек. Тези продукти се отличават с въвеждането на персонализирани функции, джог контроли, бутони (някои имат осем специални бутона за предварително зададени настройки на Lightroom), дискове и щраквания с мишката, които след това могат да се използват за сериозни задачи за редактиране.

Снимка от Loupedeck

Различните модели на пазара предлагат различни решения; обаче това, което ги прави идеални за редактори, е тяхната съвместимост с различни продукти на Adobe, включително Lightroom. Благодарение на софтуера за приставки, програмирането на бутони не може да бъде по-лесно. Loupedeck предоставя виртуално копие на хардуера за лесно програмиране. Тези настройки могат бързо да бъдат приложени към вашия работен продукт, повишавайки нивото на изхода на вашия работен процес.

Други конзоли за редактиране на снимки, които трябва да имате предвид, включват Loupedeck CT, Monogram (по-рано известен като Palette Gear) Studio Console и TourBox.

Увеличете работния си процес с плъгин

Интегрирането на плъгини позволява на софтуер на трети страни да работи безпроблемно в Lightroom. Няма нужда да експортирате снимката от Lightroom и след това да отваряте изображението в друг софтуерен пакет. С бързо търсене в Google ще намерите стотици безплатни и платени плъгини за Lightroom на пазара, за да подобрите драстично работния си процес.

Например Wordroom е страхотен плъгин за ключови думи за маркиране на изображения, който спестява часове ръчна работа. Вместо ръчно добавяне на ключови думи, инструментът AI е специализиран в машинното обучение, за да „вижда“ и идентифицира съдържанието на изображението. Автоматично ще се генерира поредица от ключови думи, което ви позволява да изберете и приложите серия от думи към вашето изображение. След това можете да използвате клавишите за бърз достъп за копиране/поставяне на метаданни (споменати в началото на тази статия), за да приложите тези ключови думи към подобни изображения във вашия каталог на Lightroom.

Има цяла вселена от плъгини на Lightroom, така че потърсете наоколо и със сигурност ще намерите нещо, което никога не сте знаели, че имате нужда, за да изведете работния си процес на следващото ниво.

Какво друго можете да направите, за да подобрите работния си процес в Lightroom?

Без помощта на AI в камерите, за да преминем през процеса на редактиране (може би в далечното бъдеще), трябва да разчитаме на себе си, за да класифицираме и редактираме нашата работа. Въпреки че този процес може да бъде трудоемък за някои, има други инструменти и идеи, които можете да приложите, за да направите своя работен процес в Lightroom по-ефективен.

Мислили ли сте да аутсорсирате работния си процес за редактиране на агенция, специализирана във вашия фотографски жанр? С услугите за редактиране на снимки, психичното здраве и производителността скачат до главозамайващи нива, освобождавайки ви да прекарвате време, правейки нещата, които искате да правите. За мнозина това може да означава повече време със семейството или приятелите, а за някои и възможността да поемат допълнителна фотографска работа. Какъвто и да е случаят, проверете стила и качеството на редакцията, за да се уверите, че отговаря на стандартите за качество.

Снимка от Джейсън Струл

Друга алтернатива би била да надстроите работната си станция. Като една от по-скъпите опции за увеличаване на вашия работен процес в Lightroom, това не е за всеки. Въпреки това, като инвестирате в по-бърз процесор, вие увеличавате скоростта на вашия хардуер, което прави огромна разлика за вашия работен процес, когато обработвате големи партиди RAW файлове или ги експортирате.

В крайна сметка, ако искате да станете по-добър редактор и да ускорите работния си процес, трябва да инвестирате в себе си. Вземете онлайн курс на Lightroom, гледайте уроци за редактиране на Lightroom в YouTube или посетете лично семинар за редактиране. Като научите преки пътища на Lightroom, разберете плъгини и приложите знанията си за работа, вие ще бъдете на път да станете редактор по-бързо.


за автора: Leigh Diprose е собственик на бизнес и писател на пълен работен ден в индустрията за изображения, чиято страст е споделянето на знания. Мненията, изразени в тази статия, са само на автора. Публикуваната му работа е представена от водещи търговци на едро и имиджъри в над 14 страни.


Кредити на изображението: Заглавна снимка от Донатело Тризолино

Add Comment