Отглеждане на деца с ADHD, когато и вие имате

Родителите с ADHD може да се притесняват, че децата им са изправени пред подобни предизвикателства. Но можете да научите децата си как да процъфтяват, докато сами се справят със симптомите.

Родителите с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) могат да изпитат уникален набор от предизвикателства, включително висок шанс за отглеждане на деца с ADHD.

Има силен генетичен компонент на ADHD: около 75% от децата с това състояние е вероятно да имат роднина с ADHD, като родител, брат или сестра или полубрат.

Ако детето ви е диагностицирано с ADHD, това със сигурност не означава, че сте направили нещо като родител, за да предизвикате или предотвратите развитието му. Много експерти смятат, че наследствеността може да има по-голямо влияние, отколкото рисковите фактори на околната среда.

Родителите, които имат или подозират, че могат да имат ADHD, може да са загрижени за видовете предизвикателства, пред които децата им могат да се сблъскат с това състояние. Бъдете сигурни, че можете да отгледате здрави, добре приспособени деца с ADHD. Съветите за изучаване как да помогнете на децата си да се справят могат да помогнат на цялото семейство.

Според Национален институт по психично здравеМного проучвания показват, че ADHD протича в семейства и е силно наследствен. Това означава, че ако единият или двамата родители имат ADHD, има значително по-голям шанс детето им да развие ADHD през живота си.

Около 3 от 4 деца, диагностицирани с ADHD, имат член на семейството с това състояние. Но високата наследственост не гарантира непременно, че детето ви ще развие ADHD, ако го имате.

фактори на околната среда

Експертите може да вярват, че наследствеността играе най-голямата роля в причиняването на ADHD, но историята не свършва дотук.

Вашите гени взаимодействат с външни фактори или „тригери“. Така че, въпреки че може да имате гени за ADHD, може никога да не развиете това състояние, ако тези гени не са включени от вашата среда като плод или малко дете.

Факторите на околната среда, които биха могли да повлияят на шансовете на детето да развие ADHD, включват:

 • Излагане на токсини: влизат в контакт с определени токсини в утробата или като дете, като олово или органофосфати, химикал, открит в пестицидите
 • Здраве и навици по време на бременност: майка ви употребява алкохол, тютюн, кофеин или някои лекарства, развива инфекции и яде по-малко питателна диета по време на бременност
 • Преждевременно раждане и тегло при раждане: родени рано или с ниско тегло при раждане
 • Травматично мозъчно увреждане (TBI): мозъчно увреждане от нараняване или травма в началото на живота или анормално развитие на мозъка
 • Някои инфекции: енцефалит и менингит в ранна детска възраст

Поради тези променливи е невъзможно да се каже със сигурност дали детето ви ще има ADHD. Но статистически е справедливо да се каже, че шансовете за развитие на ADHD са високи, ако и двамата родители имат това заболяване.

Въпреки че не можете да предотвратите развитието на ADHD на детето си, вие можете да играете жизненоважна роля, за да му помогнете да разбере живота с това състояние, като преподавате и моделирате ефективни умения за справяне.

1. Контролирайте собствените си симптоми на ADHD

Отглеждането на деца е тежка работа, но да си родител с някакво психично здраве може да бъде направо непосилно. Поговорката „Първо трябва да сложите кислородната маска“ често е вярна за родителите с ADHD.

Ако сте родител с ADHD, важно е да се справите със собствените си симптоми и да дадете приоритет на психичното си здраве и благополучие.

според а проучване от 2010 гРодителите с нелекуван ADHD може да имат по-трудно родителство поради симптоми като:

 • импулсивност
 • дезорганизирани тенденции
 • трудно се фокусира

Родителите с неадресиран ADHD могат да изпитат родителски предизвикателства, свързани с:

 • Стрес. Родителският стрес може да се почувства по-поразителен, докато симптомите на ADHD са налице.
 • Липса на последователност. Децата се нуждаят от последователност в родителството и дисциплина, което може да бъде по-предизвикателно при нелекуван ADHD.
 • Неподдържащи стилове на родителство. Неконтролираното ADHD при родителите може да затрудни позитивното родителство, особено когато се реагира на поведението на детето по подкрепящ начин.
 • Трудности с организацията. Организационните задачи, като например управление на графиците и проследяване на нуждите на децата им, могат да бъдат много по-трудни, когато симптомите на ADHD не са адресирани от родителите.
 • Вътрешен хаос. според същото проучване от 2010 гРодителите с нелекуван ADHD може да имат затруднения да поддържат спокойна и организирана среда у дома.
 • Връзка. Родителите и особено родителите с налични симптоми на ADHD съобщават за по-ниски нива на ангажираност и връзка с децата си.

А за децата израстването с родител или полагащ грижи в дома, който има нелекувано психично здраве, може да се квалифицира като неблагоприятно преживяване в детството (ACE), в зависимост от тежестта и продължителността.

Въпреки това, тези проблеми могат да бъдат значително подобрени с усилия и правилен план за лечение.

Управлението на вашите собствени симптоми на ADHD също може да даде положителен пример за децата. Като приоритизирате психичното си здраве като родител, можете:

 • покажете на детето си, че здравето е важно
 • моделирайте как да следвате план за лечение, като например правилно приемане на лекарства и спазване на назначения за терапия
 • помогне за премахване на стигмата на живот с психични състояния като ADHD

Има причина децата често да бъдат наричани с любов „гъби“ в тяхната среда. Децата наблюдават и научават за живота до голяма степен чрез моделите на болногледачите у дома.

Изборът на психическо здраве означава избор на вашите деца и вашето семейство.

2. Минимизирайте разсейването

Минимизирането на разсейването може да помогне за повишаване на производителността, когато живеете с ADHD.

Обучавайки детето си на начини за премахване или минимизиране на разсейването, докато остава на задачата, може да му даде възможност да взема здравословни решения в бъдеще. Например, можете да им покажете как да поддържат отделни работни и игрални пространства, като бюра и подове в спалните, без претрупване.

Носенето на слушалки с шумопотискане или слушането на музика по време на фокусиране също може да помогне на децата с ADHD фокус.

Научаването да елиминират разсейващите фактори може да им помогне да избегнат дисциплинарно внимание от страна на учители и други полагащи грижи, като например отнемане или премахване на разсейващи играчки и игри.

3. Научете го да се грижи за себе си

Грижата за себе си означава да се грижите за себе си като цялостна личност, а не просто да се опитвате да контролирате симптомите.

Преподаването на самообслужване може да бъде подарък за вашето дете. Да се ​​научим да даваме приоритет на холистичното здраве може да помогне на децата да развият здравословно поведение, което може да ги настрои за бъдещ успех.

Някои примери за стратегии за самообслужване за деца могат да бъдат:

 • пийте достатъчно вода
 • яжте питателна храна
 • редовно упражняване и участие във физическа активност
 • прекарване на време на открито сред природата
 • практикувайте хигиенни навици на съня
 • да отделят време за забавление, игра и творчество с дейности, които им харесват

Грижата за себе си също може да помогне да се фокусира вниманието и енергията на вашето дете, така че то да може да се съсредоточи и да бъде продуктивно в правилните моменти.

4. Знайте какво е типично за вашето дете

Всяко дете се развива с малко по-различен темп. Важно е да знаете какво е типично за вашето дете и кое не, за да можете да забележите потенциални симптоми на ADHD или други състояния.

5. Бъдете най-силният си защитник

Можете да помогнете на детето си, като предвидите или реагирате на това, от което може да се нуждае, за да бъде успешно в училище и в социалните среди.

Застъпничеството за вашето дете може да изглежда така:

 • говорете с учителя или училищния съветник на вашето дете, за да разберете дали детето ви трябва да има IEP или план 504, за да подкрепи неговите или нейните образователни нужди
 • говорете с педиатъра или терапевта на вашето дете, когато текущият план за лечение, включително лекарства, отпускани по лекарско предписание или базирана на умения терапия, не постига очакваните резултати
 • помогнете на детето си да се придържа към своя план за лечение, включително запазване на назначения за терапия и спазване на указанията за лекарства, както и всякакви домашни упражнения, препоръчани от техния терапевт

Деца и възрастни с разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (CHADD), група за застъпничество за ADHD, добавя, че родителите може да искат да обмислят воденето на пълен запис на отчетните карти и обратната връзка от учителите на децата, както и да научат повече за ADHD и образователните права на децата.

ADHD може да представлява предизвикателства както за децата, така и за родителите. Ако имате ADHD, може да се притеснявате, че детето ви ще развие това състояние и ще се сблъска със същите трудности, които сте изпитали.

Има значителен генетичен компонент за ADHD, но със сигурност не е негативно отражение върху вас като родител, ако детето ви развие това състояние.

ADHD е доста често срещано явление и не сте сами в това преживяване, като родител или семейство. С правилния план за лечение и навици за здравословен начин на живот, децата и възрастните могат да се научат да процъфтяват с ADHD.

Получаването на точна диагноза е ключова стъпка в обучението за управление на симптомите на ADHD. Важно е да говорите с педиатър, терапевт или училищен психолог на вашето дете, ако подозирате, че детето ви има ADHD.

Екипът за здравеопазване на вашето дете може да оцени симптомите на вашето дете и да направи препоръки въз основа на диагноза, която може да включва комбинация от:

 • терапия
 • лекарство
 • грижа за себе си
 • промени в начина на живот във вашия дом

Помислете за получаване на оценка за ADHD за възрастни, ако никога не сте били официално диагностицирани със състоянието, но вашето дете има. Разбирането и управлението на вашите собствени симптоми на ADHD може да бъде решаваща стъпка в отглеждането на деца с ADHD.

Ако смятате, че разговорът с терапевт може да бъде полезен, но не знаете откъде да започнете, вижте ръководството на Psych Central за намиране на подкрепа за психично здраве.

Въпреки че някои дни могат да изглеждат непосилни, има повече ресурси от всякога и разбиране за ADHD, за да помогнат на семействата да процъфтяват.

.

Add Comment