Признаците на рак на кожата никой от нас не трябва да пренебрегва, според лондонски експерт по кожата

Покачващите се температури са на път, с предупреждение от Met Office за високи нива на UV и температури, достигащи 20 градуса. Части от югоизточната част на Обединеното кралство може дори да са по-топли от Средиземно море до следващата седмица.

С навлизането в летните месеци всички ще получаваме малко повече витамин D. Но ракът на кожата може да се появи в участъци от кожата, които са най-изложени на слънце. Повтарящите се слънчеви изгаряния, независимо дали от слънце или изкуствени източници на светлина, ще направят кожата ви по-уязвима към рак на кожата.

Ракът на кожата е един от най-често срещаните ракови заболявания в света, така че е важно да сте наясно с признаците и симптомите, за които да внимавате. Ако се хване рано, може лесно да се лекува.

Прочетете още: Рискове от дефицит на витамин В12 и симптоми, за които трябва да внимаватеЕкспертите също така напомнят на всички да бъдат в безопасност в жегата и нека бъдем честни, твърде лесно е да забравим нашите правила за защита от слънцето.

видове рак на кожата

Има различни видове рак на кожата; немеланомни ракови заболявания на кожата и злокачествени меланоми.

Д-р Пол Бануел, лондонски пластичен хирург и експерт по рак на кожата, каза пред MyLondon: „Немеланомният рак на кожата се отнася до група ракови заболявания, които се развиват бавно в горните слоеве на кожата. Това са най-често срещаните видове рак на кожата.

“Основните видове немеланомен рак на кожата са базално-клетъчните карциноми (BCCs) и плоскоклетъчните карциноми.”

Когато BCC се лекуват рано, те обикновено са напълно излекувани. Въпреки това, някои BCCs са агресивни и, ако се оставят да растат, могат да се разпространят в по-дълбоките слоеве на кожата, а понякога и в костите. Това може да затрудни лечението.

Меланомът е по-рядко срещан от другите видове рак на кожата, но е по-вероятно да расте и да се разпространява. Ултравиолетовото лъчение от слънцето или солариума е основният фактор на околната среда, който увеличава риска от развитие на меланом.

Симптоми

немеланом

Първият признак на немеланомен рак на кожата обикновено е бучка или обезцветено петно ​​по кожата, което продължава след няколко седмици и прогресира бавно в продължение на месеци или понякога години. Това е рак или тумор.

„Често срещаните симптоми на рак на кожата включват язва или област от кожата, която не заздравява за четири седмици, изглежда необичайно или боли, сърби, кърви, корички или корички за повече от четири седмици. каза д-р Бануел.

Немеланомният рак на кожата има тенденция да се развива по-често върху изложена на слънце кожа. За да откриете рак на кожата рано, е полезно да знаете как изглежда кожата ви обикновено. По този начин по-лесно ще забележите всякакви промени.

Говорете с личния си лекар, ако имате някой от тези симптоми или ако сте загрижени за ненормални участъци от кожата.

меланома

Д-р Бануел каза, че най-честият признак на меланома е появата на нова бенка или промяна в съществуваща бенка.

„За меланома трябва да се провери всяка пигментирана бенка, която променя цвета, размера, контура или бенки, които кървят, повдигат или образуват коричка, особено ако има множество съществуващи бенки, фамилна анамнеза за рак на кожата, анамнеза за слънчево изгаряне и ползване на шезлонги.Първият признак на меланом обикновено е нова бенка или промяна във външния вид на съществуваща бенка.
Първият признак на меланом обикновено е нова бенка или промяна във външния вид на съществуваща бенка.

„Също така спортовете на открито като ветроходство, сърф, уиндсърф, голф и тенис също са рискови фактори.“

Д-р Бануел каза, че специално за меланома, лесният начин да запомните предупредителните знаци е да запомните ABCD-E на меланома.

  • Асиметрично: бенката или петното е с неправилна форма с две части, които изглеждат много различни?

  • Ръб: ръбът е назъбен или назъбен?

  • Цвят: Неравномерен ли е цветът?

  • Диаметър: бенката или петното по-голямо ли е от размера на грахово зърно?

  • Еволюция: Промени ли се бенката или петното през последните няколко седмици или месеци?

Той каза: „Въпреки че може да се появи навсякъде, по-често се среща на гърба при мъжете и на краката при жените. Те са рядкост в зони, които са защитени от слънчевите UV лъчи, като задните части и скалпа.”

Как да предотвратим рак на кожата

Краткият отговор: не прекарвайте много време на слънце. SPF също е задължителен за всички тонове на кожата, за да се предпази от дълготрайни увреждания и рак на кожата, както и да се избегнат непосредствените рискове от слънчево изгаряне, като болка, прегряване и дори инфекция, ако изгаряте лошо. причиняват мехури.

„Целете се към SPF 50+“, съветва д-р Риана МакКлимонт, основен лекар в Livi, „и се опитайте да избягвате слънцето от 11 до 16 часа, когато UV лъчите са най-силни“.

Избягвайте солариумите. Солариумите работят с ултравиолетови лъчи, които увреждат кожата и могат да доведат до рак. Самоконтролирайте кожата си. Правенето на снимка на която и да е проблемна област може да ви помогне да забележите дали се променя. Ако бъдат хванати рано, много видове рак на кожата могат лесно да бъдат лекувани.

Кога да видите Вашия лекар

Трябва да посетите Вашия лекар, ако имате:

  • петно ​​или рана, която не заздравява за четири седмици
  • петно ​​или рана, която боли, сърби, корички, корички или кърви повече от четири седмици
  • области, където кожата е напукана (язва) и не заздравява в рамките на четири седмици и не можете да измислите причина за тази промяна.

За повече истории от мястото, където живеете, посетете InYourArea.

.

Add Comment