Птичият грип отнема безпрецедентен брой плешиви орли и други птици

ОМАХА, Неб. (AP) – Птичият грип убива тревожен брой белоглави орли и други диви птици и много болни птици пристигат в рехабилитационни центрове, неспособни да летят.

„Доста е гледка да видиш орел с размах на крилете от шест фута да изпада в неконтролируеми припадъци поради високопатогенна инфлуенца по птиците“, каза Виктория Хол, изпълнителен директор на Центъра за раптор към университета в Минесота. „В този момент те са толкова далеч в болестта, че не са останали възможности за лечение.“

Последното огнище на силно заразния вирус доведе до умъртвяване на около 37 милиона пилета и пуйки във ферми в САЩ от февруари насам, а Министерството на земеделието на САЩ потвърди 956 случая на птичи грип при диви птици, включително най-малко 54 плешиви орли. Но истинският брой вероятно ще бъде значително по-висок, тъй като не всички диви птици, които умират, са тествани и федералният брой не включва случаи, регистрирани от центрове за рехабилитация на диви животни.

Последният отчетен брой е почти 10 пъти по-висок от 99 потвърдени случая при диви птици по време на последното огнище на птичи грип през 2015 г. Този път вирусът е открит при птици в 34 щата, което показва, че е много по-разпространен от седем преди години. .

Националният център по здравеопазване на дивата природа към Геоложката служба на САЩ също събира данни от служители на дивата природа за предполагаеми и потвърдени смъртни случаи от птичи грип. Той изброява 8 536 скорошни смъртни случая на диви птици от инфлуенца по птиците.

„Това определено е безпрецедентно събитие“, каза изследователката Ребека Поулсън, която изучава инфлуенца по птиците в продължение на 15 години в Югоизточното кооперативно изследване на болестите на дивата природа на Университета на Джорджия. “Броят на птиците, видовете и състоянията, в които вече е открит, е доста тревожен.”

Водолюбивите птици, включително патиците и гъските, които обикновено разпространяват вируса, и хищните птици и чистачите, които се хранят с тях, са най-често болните птици, но случаите са потвърдени при повече от три дузини вида. Патиците и гъските обикновено могат да живеят с вируса, без да се разболяват, но последният вариант се оказва по-заразен и смъртоносен.

„Виждаме огромно въздействие от този вирус“, каза Хол, чийто Raptor Center в Сейнт Пол, Минесота, лекува около 1000 птици годишно. “Виждаме птици, страдащи от този вирус всеки ден.”

Близо 61% от 188 птици, които рехабилитационният център е тествал от края на март, са имали птичи грип и всички освен една са умрели. Хол каза, че съоръжението трябва да създаде зона, където работниците, носещи защитна екипировка, скриват болни и ранени птици за инфлуенца по птиците и ги поставят под карантина, преди да ги вкарат в съоръжението, за да избегнат заразяването на други птици.

Нито един от 114-те положителни случая, регистрирани от центъра, включително 28 плешиви орли, не са включени в преброяването на USDA, каза Хол. Той каза, че голяма рогата сова се е възстановила от вируса, което му дава надежда, че някои диви птици може да успеят да се преборят с него.

Служителите на USDA не са отговорили на въпроси защо изключват данни от рехабилитационни центрове.

В проучване, публикувано преди три години, учените изчислиха, че броят на дивите птици в Северна Америка е намалял с близо 3 милиарда от 1970 г. насам, тъй като хората продължават да посягат на местообитанието им. Но е твърде рано да се каже какво въздействие ще има птичият грип върху популациите на птиците, тъй като огнището продължава и не е имало достатъчно време да се проучи, според Саманта Гибс, ветеринарен лекар от Службата за риба и дива природа на САЩ, и други експерти. .

„Доста сме загрижени. Мисля, че ще разгледаме много внимателно какви са нивата на смъртност през пролетта и лятото”, каза Гибс.

Гибс и Полсън казаха, че се страхуват, че вирусът може да оцелее през лятото, когато обикновено умира, което води до есенни инфекции, когато мигриращите птици се върнат на юг. Това се случи в Европа, където вирусът циркулира първи.

Белоглавите орли, национален символ на САЩ от 1700 г., са сред най-известните истории за успех в опазването на природата. С приблизително 300 000 белоглави орли в страната днес, популация, която се е увеличила четири пъти между 2009 и 2021 г., птицата е извадена от списъка на застрашените видове на САЩ през 2007 г. Като се има предвид това, експертите смятат, че видът трябва да издържи на въздействието на този вирус.

Държавните и федералните служители ще проследят успеха на гнездене на орли тази пролет и лято, за да преценят въздействието на вируса.

В Джорджия, където три мъртви белоглави орли са дали положителна проба за птичи грип, щатското министерство на природните ресурси е документирало рязък спад в размножаването на плешиви орли тази година в шест крайбрежни окръга, където много мигриращи птици прекарват зимата. По-малко от половината от 73-те гнезда, открити там, дават потомство, докато гнездата в други части на щата имат успеваемост, близка до средните 78%, регистрирани през последните години.

Някои експерти, включително Хол, предлагат да се премахнат хранилките за птици, за да се предотврати по-нататъшно разпространение на вируса, но USDA и US Fish and Wildlife Service не препоръчват това, тъй като птичият грип не е често срещан сред пойните птици, които често посещават задните дворове. . Все пак те казват, че е важно редовно да се почистват хранилките за птици, за да се ограничи разпространението на други болести.

„Дивите птици биха могли да използват цялата помощ, която могат да получат в момента“, каза Хол.

Когато вирусът бъде открит в птицефермите, служителите убиват цели стада, за да забавят разпространението, дори когато повечето птици не показват симптоми. Досега 37,36 милиона птици са загинали в 32 щата.

Служителите на USDA подчертават, че птичият грип не застрашава безопасността на храните, тъй като заразените птици не могат да влязат в хранителните доставки, а правилното готвене на домашни птици и яйца до 165 градуса по Фаренхайт ще убие всички вируси или бактерии.

Здравните служители също казват, че птичият грип не представлява значителен риск за здравето на хората, въпреки факта, че миналия месец в Колорадо беше потвърден случай на заболяването при хора. Длъжностните лица казват, че е малко вероятно хората да се заразят с вируса, освен ако не са били продължително пряко излагане на заразени птици.

.

Add Comment