Пушенето както на традиционни, така и на електронни цигари може да носи същите рискове за сърцето, както и самите цигари

Пушачите, които смятат, че могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания, като понякога пушат електронни цигари вместо традиционни, може да се наложи да помислят отново: Ново проучване установява, че хората, които използват и двете, имат същите рискове от сърдечно-съдови заболявания като тези, които използват само те пушат традиционни цигари.

„Фактът, че двойната употреба (използване на традиционни горими цигари и електронни цигари) има подобен риск от сърдечно-съдови заболявания като пушенето на цигари, е важно откритие, тъй като много американци приемат електронни цигари в опит да намалят тютюнопушенето, тъй като според тях рискът е по-нисък. “, каза старшият автор на изследването Андрю Стоукс в съобщение за пресата. Стоукс е асистент в катедрата по глобално здраве в Училището по обществено здраве на Бостънския университет.

„Обикновено е хората да се опитват да преминат от традиционни цигари към електронни цигари и да заседнат в неизвестност, използвайки и двата продукта“, каза той.


Пушенето на цигари и излагането на пасивно пушене са отговорни за почти 1 от 5 смъртни случая в САЩ всяка година, според статистиката на Американската сърдечна асоциация. Освен сърдечни заболявания и инсулт, традиционното пушене причинява широк спектър от здравословни проблеми, включително рак и белодробни заболявания. Електронните цигари съдържат много токсични химикали, но как дългосрочната употреба влияе върху здравето на сърцето, не е добре проучено.

Проучването, публикувано в петък в списанието Circulation на Американската сърдечна асоциация, използва данни от изследването за оценка на населението на тютюна и здравето, което събира информация за здравето и употребата на никотин между 2013 и 2019 г. Изследователите сравняват сърдечно-съдовото здраве на 24 027 традиционни пушачи на цигари, напр. -пушачи на цигари и хора, използвали и двата продукта. Близо 1500 сърдечно-съдови събития (сърдечни пристъпи, байпас операция, сърдечна недостатъчност, инсулт или други сърдечни състояния) са докладвани сами.

Изследователите не откриват значителни разлики в сърдечните пристъпи, сърдечната недостатъчност или инсултите между хората, които пушат комбинация от традиционни цигари и електронни цигари, в сравнение с тези, които пушат само традиционни цигари. Тези, които са използвали изключително електронни цигари, са с 30% до 40% по-малко вероятно да съобщават за сърдечно-съдови заболявания; обаче броят на събитията, свързани със сърцето, беше твърде малък, за да могат изследователите да направят силни заключения.

Въпреки че проучването предоставя важна информация за употребата на електронни цигари и влиянието й върху сърдечно-съдовото здраве, то се основава на данни, отчетени от само себе си за кратък период от време „и процентът на събитията все още е нисък, особено при по-младите хора“, каза той. Д-р Роуз Мари Робъртсън се казва в изявлението. Тя е съдиректор на Центъра за регулаторна наука за тютюна на AHA, който подкрепи проучването.

Тъй като електронните цигари все още са сравнително нови, все още са необходими повече данни и текущи изследвания, за да се създадат силни доказателства за техните дългосрочни рискове, каза той. „Важно е да запомните, че дори при традиционните цигари са били необходими десетилетия употреба и бдителност, за да се осигури силата на доказателствата, които сега имаме, които потвърждават изключително значимата вреда на горимите цигари. Хората трябва да знаят, че електронните цигари съдържат никотин, предизвикващ пристрастяване.“ и токсични химикали, които могат да имат неблагоприятни ефекти върху сърдечно-съдовата система и цялостното ви здраве.”

Докато това изследване продължава, Стоукс каза, че хората, които се опитват да спрат пушенето, не трябва да преминават към електронни цигари като решение.

„Много пушачи, които се опитват да използват електронни цигари, за да се откажат от традиционните цигари, всъщност продължават да използват и двата продукта, превръщайки се в двойни потребители, където не видяхме намаляване на сърдечно-съдовия риск“, каза той. „Загрижени сме, че всяка препоръка относно употребата на електронни цигари за спиране на тютюнопушенето може да доведе до повишена двойна употреба, както и започване на електронни цигари сред младите възрастни и тези, които никога не са пушили цигари.

Експертите казват, че хората, които се интересуват от отказване от тютюнопушенето, трябва да говорят със своя здравен екип за опции, одобрени от Администрацията по храните и лекарствата.

Ако имате въпроси или коментари относно тази новина от Американската сърдечна асоциация, моля, изпратете имейл на [email protected]

Авторските права са собственост или собственост на American Heart Association, Inc., и всички права са запазени. Разрешението се дава безплатно и без допълнително искане на лица, медии и усилия за нетърговско образование и осведоменост да свързват, цитират, откъсват или препечатват тези истории във всяка медия, при условие че текстът не е променен . и правилното приписване е направено на American Heart Association News.

Други употреби, включително образователни продукти или услуги, продавани с цел печалба, трябва да отговарят на насоките за разрешения на Американската сърдечна асоциация за авторски права. Вижте пълните условия за ползване. Тези истории не могат да се използват за популяризиране или одобрение на търговски продукт или услуга.

ОТКАЗ ОТ ЗДРАВНИ ГРИЖИ: Този сайт и неговите услуги не представляват практика на медицински съвети, диагностика или лечение. Винаги говорете с вашия доставчик на здравни услуги за диагностика и лечение, включително вашите специфични медицински нужди. Ако имате или подозирате, че имате медицински проблем или състояние, незабавно се свържете с квалифициран медицински специалист. Ако сте в Съединените щати и имате спешна медицинска помощ, обадете се на 911 или незабавно поискайте спешна медицинска помощ.

Add Comment