Рискови фактори за COVID-19: пълен списък

Вирусът, който причинява COVID-19, е преминал през много мутации и варианти. Някои се разпространяват по-лесно от други, а някои могат да причинят по-сериозно заболяване. Но въпреки всички тези мутации, експертите по обществено здравеопазване са идентифицирали редица рискови фактори за COVID-19. Тези рискови фактори изглежда увеличават шансовете ви за сериозно заболяване, хоспитализация или дори смърт.

По-стари

С напредването на възрастта вашата имунна система, както и много други телесни системи, започва да губи част от своята ефективност. Вашата имунна система може да отнеме повече време, за да реагира или може да не се появи толкова силен отговор, както преди. Може да бъде засегната и от автоимунно заболяване.

Възрастта, на която настъпват тези промени, варира. Но проучване от 2022 г. предполага, че хората над 50 години са изложени на повишен риск от тежък COVID-19. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), повече от 81 процента смъртни случаи от COVID-19 са настъпили при хора на възраст над 65 години.

Отслабена имунна система

Вашата имунна система е вратар, когато става въпрос да ви предпази от инфекция. Тази система е отговорна за разпознаването и защитата срещу бактерии, вируси и други чужди вещества, които влизат в тялото ви.

Вашата имунна система може да бъде естествено отслабена поради заболяване или друго състояние, или медицински отслабена чрез някаква форма на терапия. Ако е така, може да не е в състояние да разпознае или унищожи вируса, който причинява COVID-19.

Някои състояния или лекарства, които могат да допринесат за отслабена имунна система и да увеличат риска от тежък COVID-19, включват:

Бременността

По време на бременност тялото ви преминава през много промени. Всяка система в тялото ви, включително имунната ви, е засегната по някакъв начин от бременността. Според Центрове за контрол и превенция на заболяваниятаХората, които са бременни или са били бременни през последните 6 седмици, са изложени на по-висок риск да се разболеят по-сериозно от COVID-19.

Автоимунни заболявания

Автоимунните заболявания се появяват, когато имунната ви система не работи правилно. При повечето автоимунни заболявания тялото ви атакува собствените си клетки или тъкани.

Хората с автоимунни заболявания могат да загубят част от защитата на имунната система поради самото заболяване. Но в много случаи лечението на тези състояния може също да намали защитите. Много автоимунни заболявания се лекуват с лекарства, които отслабват имунната система, за да намалят атаките й срещу собственото тяло.

Примери за автоимунни заболявания, които могат да увеличат риска от тежък COVID-19, включват:

Въпреки това, не всички автоимунни системи представляват еднакво ниво на риск. Цьолиакията, например, не е свързана с повишен риск от тежък COVID-19. Вашият риск от тежък COVID-19 зависи от състоянието, което имате, и от лечението, което получавате.

нарушения на кръвта

Вашата кръв е основен играч във вашата имунна функция. Вашата кръв носи бели кръвни клетки и други имунни клетки, които пътуват из тялото ви, за да открият и да се борят с инфекцията.

Според Национални здравни институти (NIH), COVID-19 може да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци и други усложнения. Хората с нарушения на кръвосъсирването може да са изложени на по-висок риск от тежко заболяване от COVID-19.

Някои от тези условия включват:

Рак

Ракът е общото име за редица състояния, при които бързо растящите ракови клетки поемат здрави клетки и тъкани. Когато това се случи, раковите клетки спират засегнатата част от тялото да изпълнява нормалната си функция, причинявайки каскада от симптоми.

Някои видове рак, като левкемия, могат директно да отслабят имунната ви система и да увеличат риска от тежък COVID-19. Други видове рак често засягат и имунната система, или чрез директно увреждане, или чрез лечение. Химиотерапията и радиацията могат ефективно да унищожат много видове ракови клетки, но също така често убиват имунните клетки в процеса.

Диабет

Диабет тип 1 е автоимунно състояние, което намалява функцията на панкреаса, органът, който помага за контролиране на кръвната захар чрез производството на инсулин. Диабет тип 2 се придобива, често чрез фактори на начина на живот, като диета.

Установено е, че и двете състояния повишават риска от тежък COVID-19. Но според проучване от 2021 г. диабетът тип 1 може да представлява по-висок риск.

увреждания

Има няколко причини, поради които хората с определени физически увреждания или увреждания в развитието също могат да бъдат изложени на по-висок риск от тежък ход на COVID-19. Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията, хората с увреждания може да са предразположени към други хронични състояния, които увеличават риска. Те могат да живеят и в групови условия, където има по-голям шанс за излагане.

Известно е, че наличието на определени увреждания ви излага на особен риск от тежък COVID-19, включително:

Сърдечно заболяване

Хората със сърдечни и сърдечно-съдови заболявания са изложени на особен риск да се разболеят сериозно от COVID-19. Самият вирус има огромно влияние върху здравето на сърдечно-съдовата система. Много хора развиват сърдечно-съдови усложнения след COVID-19, така че наличието на увредена система създава почвата за по-сериозно заболяване като начало.

Примери за сърдечни или сърдечно-съдови заболявания, които могат да увеличат риска от тежък COVID-19, включват:

Хипертония

Хипертонията или високото кръвно налягане е открита при повече хора с тежък COVID-19, но данните не изясняват напълно защо. Хората с високо кръвно налягане често имат други състояния, които ги излагат на по-висок риск от тежък COVID-19, като сърдечни заболявания и затлъстяване.

Високото кръвно налягане също може да увеличи риска от инсулт. А проблемите със съсирването на кръвта при хора с COVID-19 могат допълнително да увеличат този риск.

нефропатия

Според Националната бъбречна фондация, COVID-19 увеличава риска от увреждане на бъбреците, било от самия вирус, или от лечението. Ако имате хронично бъбречно заболяване или друго бъбречно заболяване преди COVID-19, това може да увеличи риска от развитие на бъбречно увреждане и други сериозни усложнения.

чернодробно заболяване

Вашият черен дроб има много функции, включително:

  • производство на кръвни клетки и хормони
  • регулират метаболизма на холестерола и мазнините
  • филтрирайте отпадъците от тялото си

AN проучване 2021 г предполага, че COVID-19 може да увреди черния ви дроб, директно или чрез лекарства за лечение.

Хората със следните чернодробни заболявания могат да бъдат изложени на особен риск от развитие на тежък COVID-19:

Болест на дробовете

От всички ефекти, които COVID-19 оказва върху тялото ви, ефектът му върху белите ви дробове е може би най-дълбокият. COVID-19 обикновено води до вид пневмония, при която слузта покрива повърхностите на белите дробове. Тези повърхности помагат на въздуха да влиза и излиза от кръвния поток.

Според Американската белодробна асоциация, ако имате белодробно заболяване, което затруднява дишането, за белите ви дробове може да бъде много по-трудно да издържат на стреса от COVID-19. Примери за такива условия включват:

състояния на психичното здраве

Психичните състояния като депресия и шизофрения могат да играят роля в развитието на по-тежък COVID-19. Въпреки че самите тези състояния не представляват повишен риск от инфекция, хората с психични проблеми често имат други физически здравословни състояния, които могат да увеличат риска от сериозна инфекция.

Хората с психични проблеми е вероятно да изпитат пропуски в намирането или получаването на подходяща медицинска помощ. Те също могат да имат затруднения при завършването на необходимите ежедневни здравни дейности.

неврологични състояния

Неврологичните състояния често засягат способността на човек да се грижи за себе си. Това може да доведе до повишен риск от инфекция. Животът в групови домове или специализирани заведения за грижи също излага хората с неврологични разстройства в по-висок риск.

Примери за тези състояния, които могат да увеличат риска, включват:

Затлъстяване или наднормено тегло

Наднорменото тегло или затлъстяването може да увеличи риска от развитие на тежък COVID-19, както и липсата на физическа активност. Според Центрове за контрол и превенция на заболяваниятаВашият риск от тежко заболяване от COVID-19 се увеличава с Вашия индекс на телесна маса (ИТМ).

Трансплантирайте

Хората, които са получили трансплантация на органи или тъкани, са изложени на особено висок риск от заразяване с всички видове инфекции, включително вируса, който причинява COVID-19, и да се разболеят сериозно.

След трансплантация ще трябва да приемате лекарства до края на живота си. Тези лекарства не позволяват на тялото ви да отхвърли трансплантираната тъкан. Те потискат имунната ви система, за да създадат гостоприемна среда за трансплантираната тъкан, но също така могат да улеснят задържането на инфекциите.

фактори на начина на живот

Различни фактори за начина на живот са свързани с по-тежкия COVID-19. Това поведение може да доведе до здравословни състояния, които са известни рискови фактори. Някои дейности, свързани с най-висок риск от тежък COVID-19, са:

.

Add Comment