Световен ден за борба с хипертонията: „Не много хора знаят, кървенето от носа може да бъде опустошително и да доведе до приемане в интензивно отделение“

Хипертонията е тих убиец и милиарди хора по света живеят с болестта. Мнозина го контролират лошо и са изложени на риск от сериозни сърдечно-съдови заболявания. Тази година, на Световния ден за борба с хипертонията, лекарите искат да подчертаят важността на проследяването на кръвното налягане. Хипертонията е най-големият рисков фактор за сърдечни заболявания, инсулт, бъбречни усложнения и преждевременна смърт. Д-р Хъни Савла, консултант по вътрешни болести, болница Wockhardt, Централен Мумбай препоръчва на всеки над 35-годишна възраст да се проверява редовно кръвното си налягане.

Всички знаем главоболието, замаяността, болката в гърдите и безпокойството като типични признаци на хипертония, но не сме наясно с някои по-малко известни признаци на високо кръвно налягане, като кървене от носа, което може да бъде опустошително и може да изисква хоспитализация. Интензивното отделение, добавя д-р Салва. Има някои по-малко известни признаци, като задух и подуване на краката, които също се появяват при високо кръвно налягане. Непреодолимото гадене и повръщане могат да бъдат показателни за недиагностицирано високо кръвно налягане и често ви карат в амбулаторията. Някои признаци, като черни петна в зрението и внезапно намаляване на зрението от едната страна, могат да бъдат издайнически признак и не трябва да се пренебрегват.

Говорейки за промяната във възрастовата група при повечето незаразни заболявания, д-р Салва казва, че хипертонията не е изключение. „Днес виждаме хора от възрастовата група 30-40, които имат високо кръвно налягане и заслужават лечение за това. Едновременно с това се наблюдава увеличаване на усложненията на хипертонията, т.е. инсулт и инфаркт на миокарда, включително бъбречна недостатъчност във възрастовата група 40-50, което не е наблюдавано през последното десетилетие.

Хипертонията е заболяване в начина на живот, но в същото време не можем да отречем генетичния компонент. Сред индивидуалните фактори, ежедневният стрес, работата над капацитета, употребата на лекарства за облекчаване на стреса или като натиск от връстници и най-вече лошите хранителни навици са причинили високо кръвно налягане при повечето младежи.

Има определени мерки, чрез които човек може да контролира рисковете от хипертония. Д-р Санджай Митал, директор по клинична и превантивна кардиология, Институт по сърдечни заболявания, болница Medanta, Gurugram препоръчва следното:

Научете се да бъдете търпеливи и да контролирате гнева. Някои хора, които са склонни лесно да губят търпение, се препоръчват да следват йога и медитация.

Следвайте стресиращи дейности- Стресът и тревожността временно повишават кръвното налягане, което може да се превърне в дългосрочен проблем, ако не се обърне подходящо внимание. На хората се препоръчва да следват терапия със смях и пляскане, която помага да се разсеят, да облекчат болката и стреса и да подобрят чувството си за живот.

Подобрете цикъла на съня – Намаленият сън причинява увеличаване на рисковите фактори за високи нива на кръвната захар и увеличава рисковете/влошаване на нивата на кръвната захар. Тялото ни отделя хормони по време на сън, които помагат за възстановяването на клетките и контролират използването на енергия от тялото. Нездравословният режим на сън, увеличеното време на екрана водят до консумация на енергия, което в крайна сметка прави хората сънливи през деня. Липсата на сън може да причини объркване, тревожност, преяждане и диабетни състояния, които увеличават риска от хипертония три пъти. Хората трябва да избягват да спят през деня, да стоят на колкото се може повече ярка светлина през деня, да избягват кофеина през нощта, да поддържат рутина и да избягват консумацията на алкохол.

Поддържайте здравословно тегло – Наблюдавано е, че мазнините около корема (крушовидно тяло) се отнасят до повишена инсулинова резистентност, която се развива в хипертония. Хората трябва да контролират приема на захар и да избягват сладкиши, сладки напитки и червено месо.

Бъдете във форма и спортувайте редовно – Има определени митове, свързани с хората с високо кръвно налягане, че трябва да избягват физически дейности, тъй като това може да повиши кръвното им налягане, което не е вярно. Физическата активност помага за контролиране на високото кръвно налягане (HTN или хипертония), също така помага за контролиране на теглото, укрепва сърцето и намалява нивата на стрес. Хората с високо кръвно налягане могат да следват съветите на своя треньор и лекар, за да продължат физически дейности, които не причиняват вреда.

Диетичен подход за контролиране на високото кръвно налягане, който с други думи е известен като Dash диета за хипертония.– Хората трябва да спазват диета, богата на богати на фибри цитрусови плодове, зеленчуци и нискомаслени млечни продукти. Диетата Диетата DASH включва ядене 3 пъти повече от обикновено от различни групи храни, включително зърнени храни, зеленчуци, плодове, нискомаслени или обезмаслени млечни продукти, месо, домашни птици и риба.

Проверявайте приема на солПрекомерният прием на сол причинява хипертония. Излишната сол кара тялото да задържа вода. Ако някой яде твърде много сол, излишната вода в кръвта причинява допълнителен натиск върху стените на кръвоносните съдове, повишавайки кръвното налягане. Хората могат да консумират богата на калий сол, която намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт чрез понижаване на кръвното налягане.

Фактори на околната среда –Факторите на околната среда могат значително да повишат кръвното налягане (BP), включително ниски температури, голяма надморска височина, силни шумове и замърсители на околния въздух. Важно е хората да разбират тригерите и да стоят далеч от тях.

Ниско съдържание на мазнини и контролиран прием на въглехидрати- Хората са склонни да се фокусират върху контролирането на приема на мазнини и понякога игнорират приема на въглехидрати. Както високите, така и ниските проценти на диети с високо съдържание на въглехидрати са свързани с повишен риск от нововъзникнала хипертония. Контролирана диета с ниско съдържание на въглехидрати помага за подобряване на инсулиновата резистентност, насърчавайки загубата на натрий с урината, което в крайна сметка подобрява кръвното налягане.

.

Add Comment