Случай на полиомиелит в САЩ, свързан с вируси, наблюдавани в Обединеното кралство и Израел, което предполага тихо разпространение

ГРАМГенетичният анализ на вируса, отговорен за първия случай на полиомиелит в Съединените щати от близо десетилетие, показва, че той е свързан с вируси, получени от ваксини, открити наскоро в Йерусалим и Лондон, обяви Глобалната инициатива за ликвидиране на полиомиелит в петък.

„По-нататъшни изследвания, както генетични, така и епидемиологични, са в ход, за да се определи възможното разпространение на вируса и потенциалния риск, свързан с тези различни изолати, открити на различни места по света“, се казва в изявление на програмата.

Анализът показа, че вирусите циркулират от известно време, което показва тихо разпространение на полиомиелитни вируси, получени от ваксина, в широка географска област.

търговски

„Това всъщност предполага, че е имало значително, неоткрито предаване“, каза Уолтър Оренщайн, експерт по полиомиелит в университета Емори, който не е участвал в анализа, пред STAT.

Случаят, неваксиниран мъж на около 20 години, живеещ в окръг Рокланд, Ню Йорк, наскоро е развил парализа, която е била диагностицирана като причинена от вирус на ваксина срещу полиомиелит тип 2. Здравните служители на окръг Рокланд, който е на север от Ню Йорк, казаха, че мъжът не е пътувал извън страната по времето, когато би бил заразен. Това означава, че някой друг е донесъл вирусите в страната.

търговски

Произведените от ваксината полиомиелитни вируси (VDPV на езика на полиомиелита) идват от пероралната полиомиелитна ваксина, която съдържа живи, но отслабени полиовируси. Децата, ваксинирани с тази ваксина, отделят ваксиналните вируси с изпражненията си. На места, където хигиената е лоша, тези вируси могат да се разпространяват от едно дете на друго, имунизирайки другите, докато го правят. Но докато се разпространяват, ваксиналните вируси може да възвърнат силата си да парализират. Към този момент повече деца по света са парализирани всяка година от циркулиращи полиомиелитни вируси, получени от ваксини, отколкото от вируси от див тип, които сега са ендемични само в Афганистан и Пакистан.

Поради риска, свързан с пероралната ваксина, Съединените щати спряха да я използват през 2000 г.; оттогава използва изключително инактивирана полиомиелитна ваксина, която не съдържа жив вирус. Обединеното кралство също използва IPV, както се нарича.

Израел използва както OPV, така и IPV. Но версията на пероралната ваксина, която той използва, не включва вируси от тип 2, което означава, че тази верига на предаване е започнала в друга страна, в момента неидентифицирана.

Компонентът от тип 2 на оралната ваксина беше изтеглен през 2016 г. в координирани глобални усилия в опит да се спре предаването на вируси от ваксина тип 2. Но този ход, известен като „превключването“, беше неуспешен. Доскоро, когато се появиха огнища на вируса ваксиния тип 2, отговорът беше да се използва перорална ваксина, съдържаща само щама тип 2, за да се опита да спре разпространението: противопожарен подход с огън.

Трябва да е от една от тези кампании, че вирусите тип 2 произхождат от тази верига на предаване.

Стив Оберсте, началник на клона за полиомиелит и пикорнавирус в Центровете за контрол и превенция на заболяванията, каза, че е невъзможно с наличната в момента информация да се определи къде е започнала веригата на предаване или как вирусите, заразили човека от окръга, са попаднали там. .

Йерусалимският и лондонският вирус са открити в проби от отпадни води. Към днешна дата не са докладвани случаи на паралитичен полиомиелит, свързан с тази верига на предаване, нито на едно от двете места.

Оберсте посочи, че трите места – Йерусалим, Лондон и Ню Йорк – привличат голям брой пътници.

„Явно са свързани. Трудно е да се направи извод за насоченост, особено когато имате само малък брой последователности“, каза той. „Ще бъде трудно да се каже: Беше ли някой, който дойде от Израел директно в Ню Йорк? Някой, който е дошъл от Лондон директно в Ню Йорк? Или дори някой, който го е донесъл в Израел от някъде другаде и е бил донесен в Ню Йорк от някой, който е откъдето и да е това място, но беше същият вирус?

Въпреки че откритието не помага за разрешаването на мистерията как човекът от окръг Рокланд се е заразил с полиомиелит, то подчертава, че страните, които смятат, че полиомиелитът е отдавна изчезнала заплаха, трябва да се уверят, че нивата на ваксиниране остават високи и бдителни, каза програмата за полиомиелит. казах.

„Жизненоважно е всички страни, особено тези с голям обем пътувания и контакт със засегнати от полиомиелит страни и райони, да засилят наблюдението за бързо откриване на всеки нов внос на вирус и да улеснят бързата реакция“, се казва в изявлението.

Глобалната програма за изкореняване на полиомиелита е партньорство на Световната здравна организация, CDC, Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), клуба за услуги на Ротари Интернешънъл и Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

Add Comment