Старомоден в един бързо променящ се свят, но малко за оплакване

Силата на пресата, а? Помислете за това, пресата и медиите като цяло притежават огромно количество власт и имат огромно влияние върху хората и събитията, които ги формират.

Но, по дяволите, да влияеш на нещата, когато дори още не си писал за тях? Е, това е нещо ново. Такъв беше случаят с доста безупречния Lexus ES300h, който наскоро карахме, защото малко след като върнахме колата, след като отбелязахме, че единственият дефект, който можехме да видим в колата, беше много измамният контролер за информационно-развлекателната система, получихме имейл Lexus електронен.

Не е личен имейл, разбирате, а общ, който ни уведомява за подобренията на модела за гамата ES за моделна година 2023.

Първа в списъка с промени е нова мултимедийна система, “предназначена да подобри достъпа до информация, комуникация и забавление”.

Lexus също ни каза, че новата система е по-бърза от тази, която заменя, с по-интуитивна работа и по-голяма функционалност. И така, ето го: основата за всички наши критики към колата беше решена, преди да можем да се оплачем от нея.

За да бъда честен, Lexus, това бих нарекъл „разглеждане на проблемите“, но като по чудо това беше направено, преди да имаме възможност да се спрем на споменатите „проблеми“.

Така че можем да видим, че Lexus има кристална топка, но какво да кажем за цялостното му представяне и особено тук, в Ирландия, където може да се предположи, че е загубил позиции или поне не печели позиции спрямо основните си конкуренти? от Германия, а именно Audi, BMW и Mercedes.

Lexus продаде 302 бройки тук до края на юни, докато BMW продаде 2666, Audi продаде 2615 и Mercedes продаде 2317 за съответно 9-то, 10-то и 12-то място в класациите за продажби в Ирландия. От другите премиум марки Volvo продаде 982, а Tesla продаде 679 за съответно 16-то и 19-о място. Lexus беше на 23.

Те изпревариха Land Rover, Porsche и Jaguar, но като цяло Lexus изглежда е на повърхността.

Единиците NX (143) бяха най-продаваните на Lexus, пред ES (101), UX (42), RX (14) и LS и LC (и двете продават по 1), така че можете да видите, че марката не е точно продажба на много продукти. Въпреки това, ES е много важна част от гамата на марката.

ES всъщност е с нас едва от 2018 г. и беше обновен през 2021 г., което изглежда предполага, че не са приемали толкова сериозно оплакванията относно информационно-развлекателната система допреди 12 месеца, а сега просто „отстраняват превратностите“. .

Но не се страхувайте, ако сте поръчали нов, най-вероятно ще получите кола от 2023 M/Y така или иначе, защото те ще бъдат пуснати в експлоатация следващия октомври, а производството е започнало през август.

Както и да е, ES наистина замени гамата GS тук през 2019 г., малко след пускането му на пазара.

GS беше малко популярен вариант преди това и се различаваше от ES не толкова по външен вид, а по това, че беше със задно предаване.

От глобалното си представяне обаче ES се превърна в най-продавания седан на компанията, но също така е и най-малкият, откакто компанията спря да произвежда моделите IS и RC Coupe.

Това е много важен автомобил за Lexus, откъдето и да го погледнете и най-вече в контекста на конкуренти като Audi A6, BMW Серия 5 и Mercedes E-Class.

Това е хибрид, разбира се, и се задвижва от атмосферен 2,5-литров четирицилиндров двигател, подсилен от 29kW електрически мотор. Това означава максимална скорост от 180 км/ч и време за ускорение от 0 до 100 км/ч за 8,9 секунди.

Максималната мощност е 181 к.с. и 221 Нм. Разходът е 50,9 mpg или 5,5 л/100 км. Скоростната кутия е CVT автоматична, а автомобилът се задвижва от предните колела.

Сега, някои от тези цифри може да не са ви накарали да пренапрегнете ума си с очакването на всичко това, но е честно да се каже, че това не е скучна кола за шофиране. Може да не е най-вълнуващото нещо, в което някога сте се забърквали, но не е и толкова лошо.

Това е кола, която се грижи повече за купувача, за когото комфортът, а не представянето е ключова характеристика. Lexus с право се гордеят със звукоизолацията, която са разработили в автомобила.

Всъщност през повечето време всичко, което ще чуете, е как гумите си вършат работата, защото почти няма вятър и шум от двигателя.

ES никога не би пожелал да се изправи срещу BMW на взискателен път и не мисля, че дори Lexus искаше това да е така. На пътя показва малко или никакви грешки; накланянето на каросерията е минимално, а реакцията на кормилното управление е ясна и прецизна.

Това е кола, която не създава особено усещане за комфорт, но със сигурност е много по-пъргава, отколкото бихте й приписали.

Разбира се, това е голям, странен хибрид, но има душа и ако се чувствате енергични, можете да получите достъп до режим „Спорт“ чрез превключвателите в горната част на панела на инструментите, но настройката „Нормално“ е, че повечето шофьори ще бъдат стандартен по подразбиране, като се има предвид широчината на обхвата на управление, който се предлага там.

Тъй като това е Lexus, качеството на интериора е очаквано и то е добро. Качеството на декорацията и използваните материали са погрешни за луксозния край на нещата. Тук се очаква качество и това се постига.

Всъщност единствената черна петна са тези досадни контроли на информационно-развлекателната система, но ние вече се справихме с това и както видяхме, същото е и с Lexus.

Нивата на комфорт не са толкова екстремни, но са много добри и не само водачът и пътниците ще се насладят на едни от най-удобните седалки на пазара, но и тези отзад ще имат акра място за краката.

Багажното пространство също е доста достатъчно и само за това тази кола ще се радва на значителна подкрепа от голфъри.

Друг елемент, който си струва да се отбележи тук, е, че голяма част от спецификацията е включена в исканата цена и Lexus е избегнал маршрута, избран от много европейски производители, където стандартното предлагане е достъпно, но щом започнете да добавяте екстри, цената се покачва тревожно.

Така че като цяло е луксозен и удобен и много спокойно пътуване. Освен това е много добре специфициран и шефовете на hi-fi трябва да обърнат внимание на отличната звукова система Mark Levinson, която се предлага тук.

Някои може да възразят, че това е старомодна кола в един бързо променящ се свят, но когато предлага нивата на лукс и комфорт, които се намират тук, тогава няма какво да се оплаквате. И подозирам, че ще е така с повечето собственици.

Add Comment