Стъклото е силно, но не е непобедимо

Когато купувате чрез нашите връзки, Insider може да спечели комисионна за партньор. Научете повече.

  • Стъклото Ceramic Shield на Apple е невероятно устойчиво на надраскване, но iPhone 13 Mini на жена ми все още има драскотина.
  • Моят iPhone 13 Pro Max има само малка драскотина след седем месеца ежедневна употреба.
  • Въпреки това, все още не можете да сбъркате с протектор за екран и калъф за най-добра защита.

Започвайки със серията iPhone 12 през 2020 г., Apple представи нов тип стъклен дисплей, наречен “Ceramic Shield”, който според компанията е “по-здрав от всяко стъкло за смартфон”.

Нямам резервен iPhone 12 или iPhone 13, който да мога умишлено да счупя за официални тестове за падане. Въпреки това мога да потвърдя, че стъклото Ceramic Shield на Apple е здраво и особено устойчиво на надраскване, въз основа на моя личен опит през последните седем месеца след пускането му.

iPhone 13 Pro Max, който е използван 7 месеца с екран, който изглежда като нов.


Антонио Вилаш-Боаш/Инсайдър


През тези месеци използвах iPhone 13 Pro Max с Clear Case на Apple с MagSafe, без протектор за екрана и има само много малка драскотина около предния високоговорител. Иначе изглежда също толкова добре, колкото и когато го разопаковах за първи път.

Изненадан съм, че екранът на iPhone 13 Pro Max не получи повече драскотини, като се има предвид през какво е минал.

Малка драскотина на iPhone 13 Pro Max около селфи камерата.


Антонио Вилаш-Боаш/Инсайдър


Много внимавам с телефоните. Не ги слагам в същия джоб като ключовете например. Също така не ги слагам в чанта с предмети, които могат да надраскат екрана, като кабел за зареждане с метални конектори.

И все пак през последните седем месеца iPhone претърпя няколко падания до кръста (около три фута) върху бетон, чакъл, дърво и плочки. Освен това изпадна от джоба ми в колата ми и се плъзга надолу отстрани на шофьорската седалка многократно, блъскайки се и стържейки по седалката, металната рамка на седалката, пластмасовите вентилационни отвори и пластмасовата вътрешна облицовка.

iPhone 13 Pro Max също издържа на едногодишната ми дъщеря, която обича да дъвче телефона, когато й изникват зъбите. Самата тя е изпускала телефона си няколко пъти от дивана и леглото, където той често попада сред купчина пластмасови бебешки играчки.

Без съмнение калъфът, който използвам, със сигурност спаси екрана от определени драскотини, благодарение на устната около краищата, която помага за защитата на екрана. Но все пак това е впечатляваща издръжливост без протектор за екран.

Въпреки това, стъклото Ceramic Shield на iPhone не е непобедимо.

Розовият iPhone 13 Mini с малка, но дълбока драскотина по екрана.


Антонио Вилаш-Боаш/Инсайдър


Ако има един човек, който се отнася по-зле към електрониката си от мен или едногодишното ми дете, това е жена ми. И да, екранът на вашия iPhone 13 Mini има по-дълбока и по-забележима драскотина. И това е, въпреки че използвате силиконов калъф на Apple.

Всъщност забелязах, че тя не се опитва толкова много да внимава с телефоните си, колкото аз. И въпреки силните екрани на Apple Ceramic Shield за iPhone, скоро ще ви подаря протектор за екран.

Ceramic Shield на Apple със сигурност изглежда по-здрав от предишните iPhone, но все още не е премахнал необходимостта от протектор за екрана, ако сте особено притеснени да надраскате екрана си.

Телефоните с Android също имат здраво стъкло, но производителите на телефони с Android не са удобни да правят смелите твърдения на Apple.

Най-новите телефони от Samsung, Google и OnePlus носят Gorilla Glass Victus на Corning.

Samsung само твърди, че Gorilla Glass Victus от серията Galaxy S22 „може по-добре да оцелее при падане и да предложи голяма устойчивост на надраскване“.

Google казва, че дисплеите му Gorilla Glass Victus имат “до 2 пъти по-добра устойчивост на надраскване от предишните телефони Pixel” за серията Pixel 6.

И OnePlus казва, че OnePlus 10 Pro има „най-здравото стъклено покритие, виждано някога на OnePlus устройство, благодарение на Corning Gorilla Glass Victus, което осигурява по-голяма защита срещу драскотини и капки“. Въпреки това OnePlus вече доставя OnePlus 10 Pro с протектор за екран, така че трябва да бъде покрит.

Но нито една от тези компании не се чувства достатъчно комфортно, за да твърди, че това е „най-твърдото стъкло във всеки смартфон“, както прави Apple.

Дори самата Corning, която работи с Apple, за да направи стъкло Ceramic Shield за iPhone, може само да каже, че „Gorilla Glass Victus е здравото стъклено устройство, за което сте искали“, което не е толкова конкретно, колкото изявлението на Apple.

Долния ред

Според моя опит керамичният щит на Apple се оказа особено ефективен за предотвратяване на драскотини по време на ежедневна употреба – ако сте внимателни, това е. Ако сте особено внимателен потребител на телефона, който не иска да използва екранен протектор, ето още една причина да помислите за iPhone.

В случай, че не внимавате или просто се нуждаете от пълно спокойствие, все пак трябва да си купите протектор за екрана за допълнителен слой защита.

Spigen EZ FIT Screen Protector е представен в нашето най-добро ръководство за закупуване на протектор за екран и има нова версия за серията iPhone 13.

Add Comment