Трябва ли да отида на това парти? Какво да направя, ако гостите са се заразили с COVID?

Редовно отговаряме на често задавани въпроси за живота по време на кризата с коронавирус. Ако имате въпрос, който бихте искали да разгледаме за бъдеща публикация, моля, пишете ни на адрес [email protected] с тема: „Ежеседмични въпроси за коронавируса“. Вижте архив на нашите често задавани въпроси тук.

Отидох на сватба преди няколко дни и току-що разбрах, че няколко души оттогава са дали положителна проба за COVID-19. Какво да правя сега?

Може да е малка утеха, но все повече хора задават вариация на този въпрос в наши дни, казва д-р Абраар Каран, сътрудник по инфекциозни болести в Станфорд.

Това е така, защото случаите на COVID-19 се увеличават в някои части на света, като Индия и Южна Африка, и в някои щати на САЩ. Така че независимо дали става въпрос за сватби, бар мицва, конференции или важни събития като В Белия дом Вечеря на кореспонденти, COVID-19 очевидно се разпространява на някои събирания, въпреки че на гостите беше казано, че всички трябва да бъдат ваксинирани, за да присъстват.

„За големи събития, особено тези, които се провеждат на закрито, рискът от излагане на COVID-19 се увеличава с всеки изминал ден“, казва Каран. „И това е повече, отколкото си мислите, защото не откриваме случаите.

Ето как мисли за това д-р Прити Малани, здравен директор на Отдела по инфекциозни болести и гериатрична медицина в Университета на Мичиган: Когато присъствате на събитие, трябва да предположите, че може да има хора, които са безсимптомни, ако не и симптоматични, на COVID-19. .

И като се има предвид това предположение, има някои специфични начини, по които можете да се предпазите.

Какво да помислите преди събитието

Дейвид Соулелес, директор на екипа за реагиране на COVID-19 в Калифорнийския университет, Ървайн, препоръчва да се провери проследяването на COVID-19 на центровете за контрол на заболяванията на окръг преди всяко голямо социално събиране, особено ако вътре ще се извършва някаква дейност. Souleles казва, че проверката на данните на CDC „ще ви даде представа за предаването на общността в тази общност, така че да знаете в какво се забърквате“.

Това е моментът, в който всеки трябва да направи индивидуална оценка на риска, казва Соулелес. „Ако например предаването в общността е високо и вие сте изложени на висок личен риск, защото сте имунокомпрометиран или живеете с някой, който е, или искате да посетите някого, който е или има основни здравословни заболявания, може да вземете решението да не да отида на събитието, защото е твърде рисковано.

Или може да решите да приемете риска, но да вземете предпазни мерки, като например да носите маска, когато сте на закрито с други хора, особено ако не знаете своята ваксинация или COVID статус, казва Шарлот Бейкър, асистент по епидемиология във Вирджиния. технология

Да отида ли или да кажа не?

Малани казва, че с нарастването на случаите може да помислите и за графика си, преди да решите дали да присъствате на социално събитие. Ако се разболеете, можете ли да си позволите да си вземете почивни дни? Бихте ли рискували да пропуснете друго важно събитие в календара си?

„Ще има моменти в живота ни, когато ще бъде особено разочароващо да получим COVID, дори като изключим рисковете от тежко заболяване, продължителен COVID и разпространението му на други“, казва Малани, който наскоро беше свръхбдителен при полет от Португалия до САЩ.. Съединените щати преди завършването на колежа на вашето дете. „И наличието на предстоящи събития, които са важни за вас, може да ви накара да наберете смекчаване за някои социални събития или събирания, дори ако няма високо предаване на общността, където ще бъдете.

Souleles също така посочва, че „не е задължително винаги да вървим към всичко, особено когато рискът е по-голям“.

Проверете предварително при домакина или спонсорите на събитието.

Задайте въпроси на домакина, които могат да ви помогнат да вземете информирано решение относно присъствието, но имайте предвид, че техните отговори може да не отговарят напълно на вашите нужди.

Попитайте дали хората трябва да бъдат ваксинирани и/или тествани, за да присъстват, и дали трябва да покажат доказателства или са в системата на честта. Също така попитайте дали хората трябва да носят маски на закрито и дали ще бъдат осигурени маски, но носете свои, в случай че свършат, за да можете да имате маската, която е най-удобна за вас, казва Малани.

Помислете за собственото си състояние

Да бъдеш ваксиниран и подсилен остава един от най-важните инструменти за намаляване както на разпространението на COVID-19, така и на тежестта, ако все пак получиш вируса, казва Малани. „Ако все още не сте в течение, голямото събиране на закрито трябва да бъде стимул, така че проверете насоките на CDC за времето и допустимостта на дозите на ваксината.“

Ако решите да отидете, помислете за собственото си здраве в деня на събитието и се тествайте за всеки случай.

Чувстваш се добре? Прилошава ли се? Тестът може да разбере дали имате вируса. И тъй като много случаи на COVID-19 може да са без симптоми, всички присъстващи на събитието може да „обмислят да се тестват, преди да отидат на среща“, казва Соулелес. „С наличието на бързи тестове за домашен антиген [you can order up to 8 for free through the U.S. government] Насърчаваме хората да се тестват, преди да присъстват на събития, само за да сме сигурни, че нямат асимптоматичен случай.”

С маска или без маска и други решения, които трябва да се вземат на събитието

Ако не сте изложени на особено висок риск, можете да решите да не носите маска, но да знаете, че други хора могат да вземат различно решение въз основа на своя риск и лични обстоятелства, като например да живеят с някой, който е изложен на риск, казва Соулелес. Или можете да решите да носите маска за всяка част от събитията на закрито.

„Задайте някои правила за сваляне на маската си“, казва Шарлот Бейкър. “Чувства се неудобно да си единственият човек, който не яде, например.” Бейкър, която има компрометирана имунна система, казва, че проверява статуса на ваксинация и тестовете на най-близките си хора, преди да свали маската си, за да яде.

Бейкър предлага няколко възможности за хранене за тези, които искат да останат на закрито с маска. Това включва да не ядете храната, а да имате някои закуски, които можете да ядете сами, когато не сте с други; попитайте домакина дали можете да имате лично пространство за хранене, вътре или отвън; или вземете храна със себе си, за да ядете по-късно, когато сте сами и премахването на маската е безопасно.

„Установяването на тези основни правила, преди да тръгнете, както и повторното изслушване на това, което ще кажете предварително, ако хората коментират маската ви, ще ви помогне да запазите решителността си“, казва Бейкър.

И бъдете готови за коментари, ако останете маскирани. „Свикнах хората да ме наричат ​​шут“, казва д-р Дейвид Тарагин, невролог от Силвър Спринг, Мериленд, който все още носи маска на закрито. „Това не ме притеснява твърде много, тъй като искам да поема контрола върху собствената си ситуация и също така ми помага да разговарям с пациентите си за предпазливост.“

Ако пътувате за събитие, вземете бързи тестове със себе си, казва Соулелес, така че ако развиете симптоми, можете да проверите дали това е COVID или не. (Пътуващите могат също да намерят аптеки и клиники, които предоставят безплатни или евтини бързи тестове на този правителствен уебсайт.

И не забравяйте, че чистият въздух е съюзник. „Знаем, че събитията на открито са много по-безопасни от събитията на закрито по отношение на намалено предаване“, казва Соулелес.

Ако сте имунокомпрометиран…

За хора с отслабен имунитет или подлежащи заболявания залогът е по-висок. Така че, когато мислите какви стъпки да предприемете, преди да присъствате на събитие, вие се сблъсквате с по-сериозни последици, ако се заразите. Заболяването с COVID може да ви отведе в болница, казва Бейкър.

„Може да почувствате натиск от другите да премахнете маската си, например по време на снимки, така че ограничете това и се уверете, че сте в крак с ваксинациите и бустерните дози“, казва тя.

Д-р Крейг Бънъл, медицински директор на Института за рак на Дана Фарбър в Бостън, предполага, че имуносупресираните хора говорят с лекаря си за лекарството Evushold, в допълнение към ваксината. Evushold е превантивно антитяло, което може да осигури защита срещу COVID-19 или тежко заболяване за хора, които са имунокомпрометирани и може да не развият достатъчен имунен отговор само с ваксинации и бустери.

Тестването след събитие е особено важно за хора, които са имунокомпрометирани или имат други основни здравословни състояния, казва Бънел. Ако тестът е положителен, Вашият лекар може да Ви препоръча да приемате антивирусни лекарства или други лечения за COVID, за да намалите риска от сериозни симптоми. Лечението на COVID, което някога е било трудно да се намери, като антивирусното лекарство за вкъщи Paxlovid, сега са широко предлагани, въпреки че ще ви трябва рецепта.

След събитието…

Купонът свърши. И дори да не чуете за положителни случаи сред присъстващите след факта, добра идея е да се следите за симптоми на COVID. Ако имате симптоми, незабавно се тествайте и след това следвайте указанията на CDC какво да правите, ако сте положителни или сте били изложени. Дори и да нямате симптоми, тествайте се три до пет дни след събитие, казва Малани, тъй като може да има случай, свързан със събитие, на което сте присъствали, но не сте знаели. (Тестовете по-рано няма да ви кажат много, тъй като са необходими няколко дни след експозицията, за да се развие достатъчно вирусен товар, за да тествате положително.)

Сега близък контакт ли сте?

Ако има известен случай или повече от един случай на събитието, трябва да прецените дали сте имали близък контакт с някой, който вече е положителен, и сте били на 6 фута за 15 минути или повече, казва Соулелес. Ако отговорът е да, това ще ви направи близък контакт и трябва да се обърнете към местното здравеопазване и указанията на CDC относно карантината. CDC препоръчва, например, ако не сте в течение на ваксинациите си и сте били в близък контакт с някой, който е бил заразен, трябва да се самоизолирате в продължение на 5 дни като предпазна мярка и да се прикривате с други хора за още 5 дни .

Уведомете домакина, ако имате COVID, след като събитието приключи

да Вие тестовете са положителни, уведомете домакина, за да могат да споделят тази информация с присъстващите. И трябва да предупредите всеки, с когото сте били, ако можете да получите информацията им за контакт, дори ако се чувствате неудобно да споделяте новините.

Междувременно, ако сте домакин, поддържайте списък с имейл адреси и телефонни номера, за да можете да уведомите хората, ако възникнат положителни случаи.

Souleles казва, че ако планирате събитие, дори ако предаването изглежда слабо в момента, помислете за открити пространства, защото процентът на случаите може да се промени. “Навън винаги е по-безопасно.”

Дали си положителен тест? Не предполагайте, че Вашият лекарски час е отменен

Мъж на 80 години, подложен на серия от химиотерапевтични лечения за рак в Дана Фарбър, даде положителна проба, след като присъства на сватба и беше шокиран, когато откри, че срещата му за химиотерапия все още предстои.

„Някои лечения са необходими и безопасни за прилагане, дори ако хората са положителни“, казва Крейг Бънъл. „Имаме протоколи за предпазване на здравния персонал и другите пациенти, като например използването на лични предпазни средства, които се свалят, преди да се види някой друг, както и алтернативни маршрути. [for taking positive patients] до стаите за лечение.

Някои пациенти могат да бъдат разсрочени, но ние не искаме пациентите просто да предполагат, че не трябва да идват, казва Бънел. Той съветва всички пациенти, които имат положителна проба и имат лекарска среща, да се обадят на своя доставчик на здравни услуги, за да видят дали трябва да пренасрочят.

Фран Криц е репортер на здравната политика, базиран във Вашингтон, окръг Колумбия, който е допринесъл за Вашингтон пост и здравни новини от Kaiser. Намерете я в Twitter: @fkritz

Авторско право 2022 NPR. За да видите повече, посетете https://www.npr.org.

Add Comment