Хипотиреоидизъм и депресия: каква е връзката?

Ако живеете с хипотиреоидизъм и депресия, състоянието на щитовидната жлеза може да допринесе за симптомите на депресия.

Когато се справяте с хормонален дисбаланс, вашето настроение и ниво на енергия може да се почувствате ниски един ден и високи на следващия. Ако живеете и със състояние на психично здраве като депресия, може да е трудно да се каже кой от симптомите ви е от хипотиреоидизъм и кои от депресия.

Имайте основно разбиране за това как тялото виВашата ендокринна система или вашата мрежа от хормони влияе на вашето физическо и психическо здраве и може да ви даде по-добро разбиране защо се чувствате уморени или отслабнали.

Щитовидната жлеза се намира на шията и влияе на различни функции на тялото, от сърцето до нервната система.

Когато щитовидната жлеза и хипофизната ви жлеза отделят хормони, те помагат да се контролират основните функции на тялото ви, включително:

 • растеж на костите
 • следете пулса си
 • регулиране на телесната ви температура

Симптомите на хипотиреоидизъм и депресия си взаимодействат по неочаквани и понякога неприятни начини. ЧеВажно е да запомните, че докато симптомите на всяко състояние се припокриват много, може да искате да избягвате да мислите, че едно състояние причинява друго.

Хипотиреоидизъм се появява, когато щитовидната жлеза еТой не произвежда достатъчно хормони на щитовидната жлеза, за да може тялото да функционира правилно. В резултат на това може да изпитате симптоми като:

 • качване на тегло
 • бавно говорене
 • нисък пулс

От друга страна, хипертиреоидизмът е обратното на хипотиреоидизма. Това е резултат от свръхпроизводството на хормони от щитовидната жлеза. Този дисбаланс може да доведе до:

 • неправилен сърдечен ритъм
 • отслабване
 • умора

Когато щитовидната жлеза показва нередовно производство на хормони, може да е така обвързани до симптоми на психично здраве като мания и депресия.

За да разберем как щитовидната жлеза влияе на депресията, е такаСтрува си да се обмислят разликите между явното и субклиничното заболяване на щитовидната жлеза.

Има два видове на хипотиреоидизъм:

 • Отворено. Кръвните нива на тироид-стимулиращия хормон (TSH) и тироксина (Т4) са ниски.
 • Субклинични. Нивата на TSH са високи, но T4 е в нормалните граници.

Можете да мислите за субклиничния хипотиреоидизъм като по-лека версия на хипотиреоидизма. Засегнатите са склонни да не изпитват никакви симптоми и не се нуждаят от лечение. Смята се, че само между 2% и 6% в крайна сметка развиват явен хипотиреоидизъм.

Терминът “субклинично” означава, че състоянието може да не изисква клинично лечение.

Единствените проучвания, изследващи връзката между хипотиреоидизма и депресията, разглеждат явния хипотиреоидизъмвръзката на депресията.

Например това 2018 преглед Няколко проучвания споменават връзка между явния хипотиреоидизъм и депресията. Въпреки това, доказателствата показват, че хормоните на щитовидната жлеза играят съществена роля в мозъчната функция. ЧеЕто защо хипотиреоидизмът може да доведе до разстройства на настроението като депресия.

Въпреки че изследванията показват връзка между явния хипотиреоидизъм и депресията, няма категорични доказателства, че депресията причинява проблеми с щитовидната жлеза.

хипертиреоидизъм и депресия

Когато разгледате физическите, психическите и химическите аспекти на депресията, може да откриете връзка между щитовидната жлеза и нейния ефект върху психичното ви здраве.

Експертите смятат, че все още са необходими повече изследвания, за да се заключи дали хипертиреоидизмът може да причини симптомите на депресия.

Например, проучване от 2021 г. в Китай разглежда предишни лабораторни изследвания на хора с диагноза голямо депресивно разстройство (MDD) и ги сравнява с други, които не съобщават за проблеми с психичното здраве. Проучването установи, че по-голямата част от участниците с MDD са имали необичайни нива на хормони на щитовидната жлеза.

Въпреки това, тази връзка между анормалната активност на щитовидната жлеза и депресията не трябва да се счита за причина за депресия. Тези резултати могат да покажат, че здравните специалисти трябва да обърнат повече внимание на мониторинга на кръвните нива, дефицита на витамини или проблемите с щитовидната жлеза при хора с MDD.

Можете да мислите за състоянията на щитовидната жлеза като рискови фактори за разстройства на настроението, а не като окончателни причини за MDD или други състояния на психичното здраве.

Научаването на разликата между симптомите на депресия и хипотиреоидизъм може да ви помогне да разберете по-добре вашето преживяване.

Чести симптоми на депресия

Депресията е едно от най-честите психични състояния, но засяга всеки човек по различен начин. Като цяло общите симптоми, открити при това разстройство на настроението, включват:

 • липса на интерес към ежедневните дейности
 • значителна и неочаквана загуба или наддаване на тегло
 • безсъние
 • прекомерен сън
 • липса на енергия
 • трудно се фокусира
 • се чувстват неадекватни
 • прекомерна вина
 • повтарящи се мисли за смърт или самоубийство

Ако тиАко се интересувате да научите повече за MDD или други депресивни разстройства, помислете за нашето задълбочено ръководство за депресия.

Чести симптоми на хипотиреоидизъм

Подобно на депресията, симптомите на хипотиреоидизъм могат да варират при различните индивиди. Те обаче могат да включват:

Споделени симптоми

Типичните симптоми, наблюдавани при хора с диагноза хипотиреоидизъм и депресия, споделят следното:

Тъй като психичното здраве се обсъжда по-открито в много условия,Виждаме и нови тенденции в клиничните изследвания за по-добро разбиране на разстройствата на настроението. Помислете как вашите хормони взаимодействат с настроението ви или дори с разстройствата на настроението ви.

За да отговорят на този въпрос, лекарите и здравните специалисти извършват тестове на щитовидната жлеза.

Когато видите вашите здравни специалисти, те могат да поръчат кръвни изследвания, за да проверят нивата на хормоните на щитовидната жлеза. Ако някое от нивата стане твърде високо или твърде ниско, Вашият лекар може да обмисли допълнителни изследвания, за да види дали имате заболяване на щитовидната жлеза.

Физическият преглед и последните здравни доклади, включително симптоми, също могат да дадат на Вашия лекар повече информация за възможна диагноза.

Въпреки това, признаците на вашата депресия или заболявания на щитовидната жлеза могат да имитират други заболявания, като:

 • анемия
 • рак
 • йоден дефицит
 • Синдром на хронична умора

И накрая, Вашият лекар може да назначи ултразвук на щитовидната жлеза, за да изследва щитовидната жлеза и да изключи всякакви аномалии или израстъци.

Има множество начини за лечение на тези състояния.

хипотиреоидизъм

Медикаментите са лечение на избор за хипотиреоидизъм. Тъй като щитовидната ви жлеза ене произвежда достатъчно хормони, стандартното лечение е хормонално заместващо лекарство, наречено левотироксин.

Може да започнете да забелязвате подобрение на симптомите си, след като започнете да приемате лекарството си под лекарско наблюдение.надзор на .

хипертиреоидизъм

При хипертиреоидизъм имате повече възможности за лечение, които да ви помогнат да управлявате симптомите си. Опциите за лечение могат да включват:

 • Лекарство. Антитиреоидните лекарства спомагат за производството на по-малко хормони на щитовидната жлеза, за да помогнат за намаляване на симптомите.
 • Терапия с радиоактивен йод. Йодната терапия се приема чрез капсула или течност, която е насочена към клетките, произвеждащи хормони на щитовидната жлеза.
 • Хирургия. Хирургът избира да премахне част от щитовидната жлеза, което се прави само в редки случаи, когато човек развие гуша или забременее.

депресия

Има голямо разнообразие от възможности за лечение на депресия. Депресията се счита за сериозно разстройство на настроението, коетотой е много лечим и ви предлага много пътища за възстановяване. Те могат да включват:

Лекарство

терапия

Самопомощ и справяне

ЧеВажно е да запомните, че лечението на заболяването на щитовидната жлеза няма непременно да подобри симптомите на депресия. Разглеждайте и двете като отделни състояния, които се припокриват в техните симптоми.

Въпреки това, справянето с всяко състояние на щитовидната жлеза може да намали риска от развитие на депресия по-късно в живота. Освен това може да подобри шансовете ви за възстановяване от депресия, ако се прави в комбинация с други препоръчани лечения.

Така или иначе, считайте състоянията на щитовидната жлеза и състоянията на психичното здраве като MDD като силно лечими състояния. Можете да очаквате постепенно подобрение на симптомите, след като получите правилните диагнози и възможности за лечение.

Ако тиВие живеете с депресия, разбираемо е товаБих искал да знам повече за каквопричинява или влошава симптомите Ви.

Въпреки това, понякога депресията няма очевидна причина, но е много лечима.

Науката остава неубедителна относно това дали нарушенията на щитовидната жлеза причиняват депресия и са необходими повече изследвания, за да бъдете сигурни. Експертите обаче виждат силна връзка между състоянията на щитовидната жлеза и депресията, дотолкова, че смятат състояния като хипотиреоидизъм за рисков фактор за депресия.

Ако смятате, че изпитвате симптоми на заболявания на щитовидната жлеза или депресия, най-добре е да посетите Вашия лекар и да се уверите. Както нарушения на щитовидната жлеза, така и депресия не трябваТе не трябва да се оставят без лечение, тъй като по-късно могат да причинят по-сериозни здравословни проблеми.

Така или иначе лечението е достъпно независимо от диагнозата.

Ако се чувствате претоварени или заседнали със симптоми на депресия, можете да говорите с гореща линия за психично здравее на разположение 24/7 по телефона. И докато чакате срещи със здравни специалисти, помислете за намирането на стратегии за справяне, които работят за вас, докато изследвате лечението с лекар.

Поемайки контрол върху здравето си днес, можете да очаквате по-светло и по-здравословно бъдеще утре.

.

Add Comment