Apple Watch успешно откри сърдечна недостатъчност с ново приложение

Споделете в Pinterest
Изследователите са разработили ново приложение, което успешно използва Apple Watch за наблюдение за признаци на дисфункция на лявата камера. Sellwell/Getty Images
 • Ново проучване показва, че приложението Apple Watch може да бъде полезно за откриване на левокамерна дисфункция.
 • Левокамерната дисфункция е състояние, при което сърцето не може да изпомпва правилно.
 • Приложението, използвано в проучването, работи подобно на традиционната 12-отвеждаща ЕКГ.
 • Експертите казват, че това може да позволи на пациентите да откриват и управляват сърдечна недостатъчност без посещение в офиса.

Проучване на Mayo Clinic, представено на 1 май 2022 г. на конференцията Heart Rhythm 2022 в Сан Франциско, Калифорния, установи, че ново приложение Apple Watch, което използва изкуствен интелект (AI) за анализиране на данните от часовника, може да бъде полезно за откриване на дисфункция на сърдечния ритъм. вентрикула. .

левокамерна дисфункция е вид сърдечна недостатъчност, при която една от камерите на сърцето, лявата камера, става слаба, което води до невъзможност на сърцето да изпомпва адекватно кръвта в тялото.

Може да бъде причинено от лошо контролирано или хронично високо кръвно налягане или увреждане на сърдечния мускул поради запушване на коронарната артерия.

Хората със сърдечна недостатъчност могат да получат симптоми като:

 • затруднено дишане
 • умора
 • подути крака и корем
 • кашлица
 • качване на тегло
 • гадене
 • Болка в гърдите
 • бързо сърцебиене

Те също може да нямат забележими симптоми.

Пациентите на Mayo Clinic, които притежаваха Apple Watch и желаеха да изтеглят приложението Mayo Clinic iOS, бяха поканени да участват в проучването.

Apple Watch е използван за изследването, тъй като неговите часовници от серии 4, 5, 6 и 7 имат сензор, който е в състояние да открива електрическите импулси, показващи сърдечния ритъм и неговия ритъм.

Тези данни могат да се използват за определяне на наличието на предсърдно мъждене (неправилен сърдечен ритъм).

Общо участваха 2454 души от 46 щата и 11 държави. Средната възраст на участниците в проучването е 53 години, като 56 процента от тях са жени.

Приложението изпрати всички по-рано събрани електрокардиограми (ЕКГ) до клиниката за преглед.

ЕКГ, получени в рамките на един месец след клинична поръчка ехокардиограмата беше анализирана от AI за фракция на изтласкване (мярка за изхода на вентрикула) по-малка или равна на 40 процента, като се използва модел, разработен специално за ЕКГ с едно отвеждане.

Според авторите на изследването избирателната активност е доста висока. През годината на проучването хората са изпратили 125 610 ЕКГ и 92% от тях са използвали приложението няколко пъти.

Приложението открива поне един синусов ритъм (нормален сърдечен ритъм) при 421 пациенти в рамките на 30 дни след ехокардиограма.

Шестнадесет души са имали фракция на изтласкване, по-малка или равна на 40 процента, което означава, че сърцата им не работят достатъчно добре.

Тринадесет от тези 16 бяха идентифицирани с помощта на AI ЕКГ на часовника.

Според д-р Анабел Сантос Волгман, професор по медицина и старши асистент лекар в Rush Medical College и Rush University Medical Center, изследователите са открили, че Apple Watch е толкова добър, колкото 12-отвеждаща ЕКГ, която вашият лекар може да направи в кабинета си .

“За откриване на предсърдно мъждене е много добър”, каза той, добавяйки, “но не е добър за откриване на други проблеми като инфаркти или удебеляване на сърдечния мускул.”

Д-р Уесли Милкс, кардиолог и клиничен асистент по вътрешни болести в Медицинския център Wexner на Държавния университет в Охайо, допълнително обясни: „Стандартната диагностична ЕКГ, извършена в болницата или клиниката, е 12-отвеждаща ЕКГ, която е много по-подробна по отношение на това какви условия могат да бъдат открити.”

Волгман каза, че използва Apple Watch като част от грижите за пациентите си от много години.

„Можем да документираме ритъма, който пациентът има, когато има симптоми със сърцебиене. Мога да ви уверя, че не е тревожен проблем, когато не виждаме аритмия”, обясни той.

Когато се появят проблеми, той каза, че можете да преминете към следващата фаза на оценка на риска и какво да правите със симптомите си.

Милкс казва, че често използва и данни от Apple Watch.

„Например“, каза Милкс, „мога да ги помоля да запишат ЕКГ проследяване, когато имат симптоми или да докладват стойностите на пулса си с течение на времето“.

Той отбелязва, че в допълнение към извършването на ЕКГ с едно отвеждане, Apple Watch може да следи сърдечната честота, насищането с кислород, броя на стъпките, скоростта на изправяне, изразходваните калории и моделите на сън, което може да бъде полезна информация при грижите за пациентите.

Според водещия автор на изследването, д-р Пол Фридман, сега можем да добавим откриване на неуспешно сърце към списъка, казвайки, че е „абсолютно забележително, че AI трансформира ЕКГ сигнала от потребителски часовник в детектор от този вид.“ .

Той вярва, че в бъдеще хората ще могат да откриват и наблюдават сърдечна недостатъчност в комфорта на дома си, просто като използват своя Apple Watch и приложение.

„Това предоставя възможност за по-голям достъп до грижи“, каза Фридман, „и значително намаляване на разходите за някои диагностични тестове и изследователски изследвания…“

Въпреки това той подчерта, че това изследване все още е в ранен етап и ще трябва да бъде тествано и валидирано, преди да стане достъпно за пациентите.

.

Add Comment