iPhone 15 може да премахне Lightning порта, но Apple има по-големи проблеми със зареждането

Тъй като ЕС се приближава към въвеждането на нов закон, който ще изисква от производителите на телефони (наред с други производители) да премахнат всички собствени портове за зареждане от своите устройства и да преминат към USB-C (портът, който се счита за стандарт за злато, когато става въпрос за зареждане и пренос на данни), всички гледаме Купертино… Не е изненадващо, че изменението на Европейския съюз е частично насочено към най-големия играч в технологичната индустрия: Apple. И макар да оставя морала на историята за друг ден (в случай, че правителственото законодателство пряко се намесва в дизайнерските решения на компаниите), ще призная, че съм съгласен с това изменение (което все още не е заложено в камък).

Въпреки това, причината да искам iPhone 15 (най-накрая) да превключва портовете не е само защото „USB-C е по-добър от Lightning“, което е даденост. наистина ябълка ситуация на натоварване мина малко бъркотия Мина много време и е време да поговорим за това всеки.

iPhone, iPad, Mac, Apple Watch, AirPods и всички неща на Apple, които могат да се зареждат…

Бавно зареждане на съвременните iPhone, включително iPhone 13 Pro и евентуално iPhone 14

Преди да стигнете до най-важните точки за разговорНе мога да дам свобода на Apple, така че ще се обърна най-големият слон в стаята, което със сигурност не е по-трудно слон. Зареждането на iPhone е бавно.

Това са скоростите на зареждане на основния флагман на Apple, iPhone 13 Pro Max:

 • Време за зареждане на iPhone 13 Pro Max с 65W зарядно устройство ≈ 1:45 часа
 • Време за зареждане на iPhone 13 Pro Max с 20W зарядно устройство ≈ 1:55 часа
 • Време за зареждане на iPhone 13 Pro Max с MagSafe ≈ 2:20 часа

Разбира се, най-разпространеното зарядно устройство сред всички потребители ще бъде стандартното 20W зарядно устройство от Apple, което, както можете да видите, може да презареди батерията на iPhone 13 Pro Max от 4352 mAh за два часа (вземете или давате).

От техническа страна това е изключително бавно, особено в сравнение със съвременните флагмани на Android от OnePlus, Xiaomi и дори Samsung, които поддържат скорости на зареждане 45-120 W и се зареждат напълно за 15-30 минути, или около час в случай на Samsung. .

Тогава, от практическата страна на нещата, като човек, който използва устройство за бързо зареждане повече от две години (Huawei P30 Pro), мога да ви кажа, че то може да бъде спасител, ако не и спасител. Така че остава въпросът: защо моят телефон Huawei 2019 се зарежда два пъти по-бързо от iPhone 13 Pro Max, който има батерия със същия размер? Apple? Някакви?

iPhone 13: MagSafe не е защитен… или безжичен… и със сигурност не е бърз…

Обръщаме се към зарядните устройства MagSafe на Apple, които бяха представени с iPhone 12 и очевидно са тук, за да останат, по причини, които са неясни за мен и много други, мисля. За да преследвам, имам само три проблема с MagSafe:

 • MagSafe не е просто бавен, това е най-бавният (кабелен) начин за зареждане на телефон през 2022 г.
 • MagSafe е по-малко “безжично” от стандартното безжично зареждане, защото е основно зарядно устройство с магнитен кабел
 • MagSafe всъщност не е… безопаснокоето беше първоначалната цел на MagSafe на Mac (със сигурност можете да съборите вашия iPhone от масата, ако се спънете в кабела)
И това е. Не виждам истинско предимство от зареждането на iPhone с MagSafe. Разбира се, фактът, че можете да прикачите аксесоари магнитно благодарение на тази функционалност, е много полезна функция, но няма нищо общо със самото зарядно устройство MagSafe.

iPhone 14 и iPhone 14 Pro: обратно безжично зареждане, Apple?

Защо обратното безжично зареждане е най-добрата функция, която iPhone няма

Това ми се струва като домашен любимец повече от останалите „проблеми с зареждането“ на Apple, но го намирам за наистина объркващо. И двата ми Pixel 6 Pro и Huawei P30 Pro (2019) могат да зареждат безжичните ми слушалки безжично; Просто трябва да сложа слушалките си на гърба на телефоните. Това може да изглежда страхотна функция за някои, които никога не са я използвали, но това е само ако мислите за това в контекста на „да останете вкъщи, където имате достъп до зарядно устройство“.

Но след като започнете да се движите, независимо дали сте във фитнеса, забравяте да заредите слушалките си или на пътуване, където се опитвате да опаковате светлина и искате да носите само зарядно устройство и Lightning кабел, Reverse Wireless зарежда. наистина полезна функция, която ви позволява да зареждате вашите AirPods и може би дори Apple Watch на гърба на вашия iPhone.

Да не говорим, подобно на бързото зареждане, обратното безжично зареждане може спаси деня. Например, може да презареди нечий мъртъв телефон достатъчно, за да може да използва Google Maps или да се обади на Uber, за да се прибере безопасно у дома.

Изглежда, че обратното безжично зареждане няма да дойде при iPhone 14

Така че да, абсолютно трябва да можете да зареждате вашите AirPods и дори Apple Watch на гърба на вашия iPhone, но не изглежда, че тази функция идва на iPhone 14. Поне въз основа на течове и слухове, нека не споменаваме RWC . Най-странната част от историята е, че iPhone 13 поддържа стъпково натоварване, където можете да зареждате своя iPhone, който след това може да зарежда батерията MagSafe на Apple по едно и също време, когато е свързан към него. Това означава, че технологията е почти налице, но Apple реши да пропусне да даде на iPhone 13 действителния RWC.

Смята се, че Apple може първо да въведе обратно безжично зареждане на iPad, но разбира се, за да се случи това, iPad трябва да смени и да използва стъкло или пластмаса на гърба или поне малка част. Потребители на iPhone? Влезте на опашката.

Различни зарядни за всяко устройство на Apple: Лошата ябълка в оградената градина

Но истински Лошата ябълка в оградената градина не е фактът, че iPhones се зареждат бавно или… MagSafe. Факт е, че почти цялото продуктово портфолио на Apple използва различни зарядни устройства. Нека уточня:

 • iPhone се зарежда чрез Lightning кабел.
 • Повечето iPad се зареждат през USB-C, но стандартният iPad все още използва Lightning порт.
 • Най-новият MacBook Pro може да се зарежда чрез USB-C, но MagSafe предлага най-бързото зареждане, което можете да получите, и това е единственият кабел, който идва в кутията.
 • AirPods се зареждат чрез Lightning кабел, но слушалките и слушалките на Beats (произведени от Apple) използват USB-C
 • Apple Watch използва собствено зарядно устройство, което съществува от дълго време.

За да представите всичко това в перспектива, ако трябва да вземете своя iPhone, iPad Pro, Apple Watch и MacBook Pro (2021) на път, ще трябва да носите четири отделни кабела, за да ги заредите. устройства и/или да се възползват напълно от възможностите им за зареждане. И разбира се, ако нямате многоточково зарядно устройство, ще ви трябват и четири отделни тухли за зареждане, проблем, който Apple може да реши (или почти да реши) скоро благодарение на въвеждането на теча. Apple USB-C зарядно с два порта се очаква да влезе в продажба скоро.

В крайна сметка: За пари ли става въпрос и iPhone 15 няма да има порт?

Странно е да видите, че такава ключова част от екосистемата на Apple се пренебрегва, меко казано… Продуктите на Apple са предназначени да работят заедно безпроблемно и те го правят, с изключение на тази част, която е зареждане. И това не е ябълков опит което хората биха очаквали от най-голямата технологична компания в света.

Купертино дава ли приоритет на дребни пари пред универсално решение за таксуване, което би улеснило живота на хората? вероятно. Вероятно това е и причината, поради която Tim Cook & Co реши да се откаже от зарядните устройства в кутията от iPhone, което е друг странен ход, който сега е възприет от редица производители на телефони с Android, включително Samsung.

На че тема… защо да не направим вграденото зарядно устройство по избор и да оставим хората да решат дали им трябва? Също така, защо не дадете на iPhone 14 Pro бързо зареждане? Направете го „професионална“ функция, ако не и стандартна. Или защо не му дадете обратно безжично зареждане, за да може да зарежда Apple Watch и AirPods?

Може би това е бил планът на Apple през цялото време… безпортен iPhone. Чухме слухове за iPhone без тава за SIM карта и разбира се, клюките за iPhone „само безжично зареждане“ на Apple се разпространяват от години.

Е, изглежда, благодарение на ЕС, 2023 г. може да бъде годината, в която ще получим отговорите на този дългогодишен въпрос. Според мен Apple няма да се съгласи да премине към USB-C, тъй като ако компанията искаше да го направи, щеше да го направи преди време. Най-очевидното решение за Apple сега остава MagSafe. И знаеш как се чувствам по въпроса.

Как се чувстваш по този въпрос?

Add Comment