iRobot обновява мозъците на своите роботизирани прахосмукачки с пускането на iRobot OS

Роботите стават все по-умни. Две години след пускането на iRobot Genius Home Intelligence, задвижвана от изкуствен интелект платформа за своите роботи прахосмукачки и мопове, iRobot обяви новата си софтуерна платформа: iRobot OS. Тази операционна система за нейните роботизирани прахосмукачки Roomba ще ги изведе на следващото ниво, казва изпълнителният директор на iRobot Колин Енгъл, давайки на домашните ботове по-задълбочено разбиране на вашия дом и вашите навици, за да могат да почистват по-трудно и по-интелигентно.

Въпреки че при пускането на пазара iRobot OS не добавя веднага функции към съществуващите продукти, тя полага основата за по-голям скок. „Идеята за преминаване от iRobot Genius към iRobot OS е изявление, че интелигентността на роботите ще бъде основният разграничител за роботите в дома“, казва Angle в интервю за Ръбът. „iRobot OS в момента предлага повече функции за домашни любимци, разбира повече гласови команди и може да идентифицира повече обекти от всеки друг робот прахосмукачка.“ По-рано тази година изданието Genius 4.0 на iRobot добави половин дузина нови функции към своите роботизирани прахосмукачки и мопове Roomba.

Накратко, тъй като конкуренцията в пространството за роботизирано почистване на дома става все по-претъпкана, iRobot казва, че неговият софтуер е причината за избора на продуктите му пред конкуренцията. Аналогията, предложена от Angle, беше начинът, по който някой може да избере iPhone пред телефон с Android или компютър с Windows пред Mac, като избере хардуера, чийто придружаващ софтуер ги впечатлява най-много.

Днес iRobot Genius, сега ребрандиран като iRobot OS, добавя интелигентни функции към роботите на компанията чрез приложението iRobot, като например препоръчване на допълнителни времена за почистване по време на сезона на линяване на домашни любимци и предлагане на зони, забранени за движение, когато бъде намерен робот с проблемни места. Той също така захранва 600 гласови команди от Alexa, Google Assistant и Siri, както и възможността за почистване на определени стаи и зони с гласа си.

Angle казва, че новата операционна система ще позволи на iRobot да развие по-пълно разбиране за дома и да се възползва от това, за да го разшири в други области на интелигентния дом. Докато днес операционната система ще работи на роботи, Angle казва, че скоро ще работи и на други устройства. Това включва пречистватели на въздух от Aeris, компания, закупена от iRobot миналата година. „Има облачно разбиране за дома; ние го наричаме облак за домашно знание. Други устройства iRobot OS биха могли да имат достъп до него и чрез това споделено разбиране за дома да знаят как трябва да работят“, казва Ънгъл.

Въздушният пречиствател Aeris 3-в-1 Pro заедно с робот-прахосмукачка Roomba j7.
Изображение: iRobot

Той обясни, че пречиствателят на въздуха може автоматично да знае в коя стая се намира, използвайки облака iRobot OS. „Той ще се възползва от знанието, че „аз съм в кухнята. Добре е да вдигате повече шум. И тук има много източници на замърсители. В сравнение с нейната роля в спалня, това би било различно. Той добави, че пречиствателите на въздух, като роботите прахосмукачки, често се изключват от потребителя, защото са твърде шумни.

Angle казва, че iRobot работи, за да позволи на своите пречистватели на въздух да разберат кога една стая или къща е празна и да преминат в турбо режим, след което да се върнат към мълчание, когато се върне. „Идеята е операционна система, фокусирана не само върху активиране на функциите на робота, но и върху това да го прави в хармония с това, което се случва в дома.“

Ключовата концепция тук е разбирането за дома. С най-новия вакуум на iRobot, Roomba j7, който Angle цитира като най-изчерпателната реализация на операционната система iRobot до момента, компанията има ново разбиране за домашната среда, придобито чрез платформата за машинно зрение на робота, задвижвана от iRobot. Вашата предна камера . Това ви позволява да научите повече за дизайна на дома и да разберете подробни команди като „почистете пред кухненския плот“ или „почистете около масичката за кафе“.

Освен това има AI избягване на препятствия за идентифициране и избягване на повече от 80 често срещани обекта, включително обувки, чорапи, кабели, слушалки, дрехи, кърпи и изпражнения за домашни любимци. Angle казва, че прахосмукачките j7 са открили повече от 43 милиона обекта в домовете на хората и че повече роботи с предни камери ще бъдат част от продуктовата линия на компанията.

Според визията на Angle, данни като карти, които сега се споделят с устройства iRobot, скоро ще бъдат споделени с други интелигентни устройства, вероятно с помощта на новия стандарт за интелигентен дом на Matter, за да осигурят това ценно липсващо парче от пъзела за интелигентен дом: контекста. (Angle казва, че iRobot е активен по отношение на Matter и неговият IP-базиран протокол е една от опциите за прилагане на тази визия, но те все още разработват „притеснения за поверителност и сигурност относно това как се случват тези връзки и какво му е разрешено да прави“. )

„Можем да разберем къде са нещата, така че ако завиете електрическа крушка, включите пречиствател на въздух, включите тостер, инсталирате високоговорител, местоположението на тези устройства може да бъде разбрано веднага“, казва Ънгъл. Това може да помогне за ускоряване на процеса на настройка за нови устройства.

„Обхватът на това, което правим с iRobot OS, е на това най-високо ниво на познания. Бариерата пред следващото ниво на AI в роботиката не е по-добрият AI. това е контекст. Ние сме в състояние да разберем израза „Отиди в кухнята и ми донеси бира“ от десетилетие“, казва Ънгъл. „Но ако не знам къде е кухнята, не знам къде е хладилникът и не знам как изглежда една бира, няма значение, че разбирам думите ти.

Говорейки за извличане на елементи, Angle намекна, че iRobot OS ще изведе роботите на компанията на следващото ниво: придатъци. „Само чрез разбирането, основното обещание на роботиката, достигане и извършване на физически задачи из дома, може наистина да се прояви“, казва той.

Това усилие да разберем по-добре домовете си и начина, по който живеем в тях, е от ключово значение за развитието на интелигентния дом, който наистина улеснява живота; такъв с по-малко решаване на проблеми и повече хармония. Amazon го нарича екологичен дом, Google полезният дом, а сега iRobot популяризира интелигентния дом. В крайна сметка те преследват едно и също нещо: разбиране как тяхната технология може да се впише по-добре в домовете ни, така че да купуваме/използваме повече. Но когато устройствата започнат да работят помежду си, надеждният интелигентен дом може да стане реалност.

Add Comment