Microsoft се опита да успокои ядосаните потребители на Windows 11. Това ги ядоса още повече

Windows 10 и Windows 11 части

Добро начало, но лош начин да го продадете?

фалшиви изображения

Не можеш да угодиш на всички.

Опитвали ли сте някога? Опитвали ли сте някога да прекарате дори един ден, опитвайки се да угодите на всички, с които влизате в контакт?

Винаги, винаги в крайна сметка дразните някого. Защото хората са такива.

Microsoft обаче идва отзад по този въпрос. Вбесихте твърде много хора твърде много пъти с твърде малко оправдание.

Така че, докато поведението й се е подобрило много, откакто Сатя Надела стана главен изпълнителен директор, компанията не винаги изглежда толкова подготвена да се справи с критиките, колкото може да бъде.

Когато Windows 11 излезе, имаше протести. Мнозина бяха загрижени, че менюто “Старт” изведнъж се оказа в средата на екрана. не е; Освен това е толкова адаптивно.

Повечето хора може би са свикнали с това. Много дори го харесват. Но очевидно има концентрирана група потребители, чиито настроения се насочват към презрение. Microsoft изглежда не може да ги остави.

Това е, което искахте. Всъщност.

Windows най-новата съобщава, че Редмънд наскоро се е обърнал към експерти по Windows 11, които участват в каналите за пускане, бета и разработчици.

Същността на имейла на компанията изглежда е: „Хей, какво става? Знаеш, че новото меню „Старт“ е създадено, след като всички дадоха обратна връзка, нали?“

Очевидно думите бяха малко по-официални. Въпреки това, Microsoft също прикачи видео в YouTube, обясняващо генезиса на новото меню “Старт”.

Видео в YouTube на почти година.

О, това може да мирише малко на “Хайде, задник. Още ли нямаш шоуто?”

Самото видео включва много мъдри творчески типове, обясняващи с мъдри, но прости думи как са били умни и креативни.

Започва с потребителски изследовател на име Драгана, който размишлява: „Процесът на проектиране се основава на изследване. Предизвикателство е да го осмислиш.“

Хората всъщност не знаят какво искат. Дори и да си мислят, че го правят, не винаги могат да го обяснят.

Скоро се срещаме с друг изследовател на потребители: колко са работили върху това? Ашли обяснява: „Наистина е лесно да проектирате нещо, което харесвате, но това не означава непременно, че ще работи за всички.“

Има. В всеки дума. Това търсеше Microsoft. Това е основата на болката.

Влезте дизайнерите. Говорят как са чули повече. Обясняват как са задали много въпроси. Пример: “Стартът трябва да бъде подравнен вляво или централно?”

Разбира се, бих могъл да ви оставя да го подредите, но това очевидно няма да работи за всеки.

Вие хората. Ние вярваме в демокрацията.

И тогава друг дизайнер, този на име Райън, разкрива какво са направили той и екипът му. Той казва, че са взели голямо решение: „Нека хората ни кажат как биха искали да обединят всичко това“.

Опасна маневра, това. Представете си, ако Стив Джобс беше попитал хората как биха искали да бъде подреден началният екран на iPhone. Представете си търпението им да преминават през предложенията.

В Microsoft мислят различно. Изследването на компанията очевидно показа, че потребителите на Windows „създадоха оформления, които съответстваха на това, което вече мислехме“.

Чудя се дали компанията е набрала някои от тях.

Беше ли разумно от Microsoft да включи този видеоклип в имейла си? Би ли било по-добре да включите видеоклип на реални потребители, обясняващи защо толкова обичат менюто “Старт” на Windows 11?

Едногодишното видео лежеше там, до голяма степен незабелязано. Сега обаче е разкрасена с последните коментари на нещастните.

Пример: “Продължават да игнорират буквално всичко, което хората искат, и правят това, което искат или харесват. Никой не харесва новото стартово меню, най-малко лентата на задачите.”

Никой? Възможно ли е да е така?

Имаше още: „Как толкова много компании могат да твърдят, че слушат отзивите на потребителите, когато те явно не са? Това ли е светът, в който живеем сега? Доста скучно, ако смятат, че сме толкова глупави.“

Компаниите смятат ли хората за глупави толкова яростно, колкото, да речем, политиците? Съмнявам се.

Изглежда, че някои хора са много по-доволни от Windows 10.

„Новата лента на задачите е шега“, казва един.

не бях сам. Вземете това: „Най-накрая, MS го получи направо от стартовото меню на Windows 10, така че решавате да създадете ново меню за Windows 11, което обслужва само малка група потребители. Правете каквото искате, но оставете възможността на САЩ да върнете менюто на Windows 10, дори и с неанимирани плочки.”

Защо толкова негативно? Защото ти го поиска.

За чест на Microsoft, той остави коментарите в YouTube отворени, нещо, което Apple никога не би направила. Е, очевидно Microsoft обича да чува отзивите на потребителите. Трябва обаче да не е било лесно да се преодолее множеството негативизъм.

Мнозина се застъпиха за връщането на персонализирането. Имаше и по-пищни коментари.

Пример: „Не покровителствайте потребителите си. Не сте чували някой да казва „това е фундаментално грешен дизайн“, „искаме същите опции за персонализиране, които съществуват от десетилетия“ или „това вече са отстранени проблеми и Windows не е вашият арт проект за Instagram”.

Може би най-показателната критика беше следната: „Как може Microsoft да говори за персонализиране и как вижда хората да организират своите приложения като[y] искате, след което създайте стартово меню, което премахва всички тези персонализации.

Вече има 651 коментара за това видео. Огромното мнозинство изглежда са съвсем скорошни.

Около времето на пускането на Windows 11, Microsoft пусна още видеоклипове, обясняващи защо тази нова версия е напълно вдъхновяваща.

Никога няма да забравя брилянтното откровение на един маркетингов човек: „Погледнахме логото на Microsoft и го направихме синьо“.

Въпреки това, аз също симпатизирам на Microsoft. Компанията се опита да направи Windows да изглежда малко по-привлекателен визуално. И по-просто.

Но не съм съвсем сигурен защо Microsoft сега избра да насърчи ангажираните и недоволни потребители да говорят.

Понякога трябва да оставиш хората да живеят с нещо и да вземат свои собствени решения. Това изглежда като подходящ момент да ви насоча към емоционално успокояващата колона на моя колега Ед Бот: „Мразя Windows 11. Мога ли да премина към Windows 10?“

Microsoft, не можеш да угодиш всекиособено когато се опитвате да напреднете като привлекателна марка.

Все пак мога с увереност да разкрия, че инженерите обичат Windows 11. Откъде да знам? Microsoft казва така.

Add Comment