Разговорни точки от шведски борд от провинциални финали

Финалният уикенд измина във Всеирландското първенство по футбол за възрастни, но дебатите продължават да бушуват след смесица от резултати.

Кери, Дъблин, Голуей и Дери са били короновани за провинциални шампиони при различни обстоятелства, но какво научихме?

Избягал влак

В The Sunday Game Колм Купър каза, че Кери трябва да се подобри в атаката, особено когато става въпрос за голове. Резултатът от мача, за който говореше? Кери 1-28 Лимерик 0-08.

За да бъде честен към осемкратния All-Star, той предостави серия от клипове, които ясно показаха, че Кралството губи великолепни възможности за зелено знаме, като същевременно посочи, че липсата на голове е провалила надеждите им за Сам Магуайър в хода на хода. последните сезони.

И все пак, когато някой се оплаква, че печалбата е трябвало да бъде по-голяма от 23 точки, нещо не е наред със системата.

Килиан Спилейн отбеляза единствения гол на Кери срещу Лимерик

Спомнете си, че Лимерик влезе в онзи финал в Мюнстер на огромен висок. Те бяха повишени в Дивизия 2 и последваха това с победи в шампионата над Клеър и Типъри. Отборът на Били Лий беше в добра позиция, но все още беше под напрежение.

Като се има предвид, че само едно разделяне ще раздели тези отбори през 2023 г., това не вещае добро за отбори, които се стремят да намалят разликата в шампионата спрямо топ отборите.

„Те няма да отстъпят. Те ще го вземат на брадичката и ще се опитат да подобрят факторите в играта, които трябва да подобрим, докато се изправяме пред следващия мач и Дивизия 2 следващата година“, каза Лий след това.

Решителността и напредъкът също са ясни, тъй като Treaty County дойде от дълбините на Дивизия 4, но тази последна стъпка изглежда почти невъзможна за толкова много окръзи в момента. И изглежда става по-стръмно.

Трилър или ужас?

Не е изненадващо, че най-конкурентният провинциален финал дойде на север, тъй като Дери използва допълнително време, за да преодолее Донегол и да вдигне Anglo Celt за първи път от 1998 г.

Обратно в този финал от 1998 г., графство Тир Чонайл, водено от Деклан Бонер в първия им отбор в страната, изглеждаше така, сякаш се връщат към дома, преди някой Джо Броли да го направи. Вкара един последен гол и изпраща целувки на публиката в дъжда .

В неделя нямаше целувки към Clones, само ударът на Брендън Роджърс след решаващ резултат от продълженията, но финалът предизвика някои критики.

Експертът на RTÉ Киаран Уилън беше един човек, недоволен от игра, която видя и двете страни да третират запазването на притежанието, сякаш това е светия граал.

„Изглежда, че се връщаме в бъдещето до известна степен, към 2012 г., когато Донегал играеше подобен стил на футбол, където те диктуваха условията на играта.

Дери и Донегал изминаха дистанцията

Контрааргументът също може да бъде убедителен. Имахме два равни отбора, които играха над 90 минути с несигурен изход до последните секунди.

Футболът в Ълстър беше приветстван като провинция на упоритите победи, но в предишните 40 провинциални мача 25% бяха спечелени с двуцифрено предимство и повече от половината с пет точки или повече. Репутацията му се нуждаеше от тежък случай.

Видяхме и някои страхотни индивидуални изпълнения от Роджърс на Дери и Пеадър Моган на Донегал, докато някои от ударите в тежкия бриз бяха от най-висок стандарт – особено Майкъл Мърфи извън началната атака във втория период.

Този резултат дойде след дълъг период на безопасно преминаване от Донегал, който сякаш не води до никъде, преди големият човек да се намеси с момент на вдъхновение. Модерната игра накратко.

Дъблин разкъсва епитафите

Доминацията на Дъблин дойде през пролетта, казаха ни. Пет от седем загуби от Дивизия 1 и най-долното завършване означават изпадане. Добавете към това капитулацията на миналогодишния полуфинал в Ирландия в ръцете на Майо и тяхната ера на върхови постижения е приключила, сигурно?

Е, ако някой искаше напомняне, че страната на Деси Фарел все още може да бъде отборът, който трябва да победи, тогава съботният удар на Лейнстър срещу Килдър осигури това и още.

Лилиуайтс бяха нанесли едно от тези пет поражения в лигата на Дъблин в битка в Нюбридж. В Croke Park е невероятно щедро да се каже, че играта е все още жива, докато Дъблин вкара петия гол в 27-ата минута.

За много зрители, след като първият зелен флаг беше вдигнат в петата минута, всичко приключи. Оттогава Дъблин беше на круиз контрол.

Брайън Фентън каза след победата им над Уексфорд в Лейнстър, че играят с чип на рамото си, но в действителност беше по-скоро бизнес както обикновено.

Това беше 12-та поредна титла за Дъблин в Лейнстър. Невероятно, разликата от 14 точки беше едва седмата им най-голяма печалба в тези финални серии.

Дъблин все още е жив и рита, и също с много мощност, ако последните няколко седмици са индикация. Забравете пролетта, лятото е тук.

Може ли Голуей да сложи край на чакането на Конахт?

Трябва да се върнем дълъг път назад, всъщност до Голуей през 2001 г., последният път, когато отбор на Конахт спечели Купата на Сам Магуайър.

Оттогава имаше толкова много близки пропуски, Майо в много случаи, разбира се, но може би племената, а не екипът на Джеймс Хоран, могат да върнат сребърните съдове обратно на запад.

Тази победа преди 21 години беше девета за окръга, четири изпреварвайки останалата част от провинцията взети заедно [Mayo three, Roscommon two] така че те имат печелившата традиция.

Преди всичко, те имат добре репетирана единица с достатъчно блясък отпред, за да създават проблеми в екипа.

Те го показаха в собствената си провинция с брилянтна победа над Mayo в Castlebar, преди да изпратят Roscommon съвсем рутинно на финала в неделя.

Pádraic Joyce имаше малко късмет в Championship, откакто пое управлението преди сезон 2020. Последователните финални поражения от Mayo бяха трудни за предприемане, но мерките на Covid означаваха, че няма да има втори шанс.

Деймиън Комър отново беше отличен за Голуей

Няма да има такива и тази година, тъй като билетът им за 1/4-финалите вече е резервиран – но такива, каквито са, може да не им трябват.

Постигането на 2-19 срещу Роскомън е впечатляващо, за 2-16 от играта е просто брилянтно.

Този по-горе блясък идва от Шейн Уолш [1-06] и Деймиън Комър [0-03] които понякога са били невъзможни за игра. Нека не забравяме Роб Финърти, който отбеляза пет игрови точки.

Никой отбор, оставащ в това състезание, няма да гледа на Голуей като на меко докосване. Всеки отбор ще погледне атаката си и ще трепне.

Изглежда, че Джойс има този добър баланс между защитна стабилност и атакуващ поток и след няколко седмици те ще могат да покажат колко силни са всъщност амбициите им за цяла Ирландия.

Add Comment